Vesti
10.06.2020. 19:16
Tanjug

"JA VODIM DIJALOG" Hoti: O teritorjama se ne raspravlja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je platformu za dijalog sa Beogradu, istakavši da je dijalog voditi on i da u njemu "teritorijalni integritet" neće biti tema.

"Nećemo se takmičiti, jer su moje kompetencije jasne za proces dijaloga", rekao je Hoti, prenela je prištinska RTK.

Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza "zatvorenih vrata".

Ponovio je da je vlada uklonila sve prepreke u dogovoru s međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.

Prema pisanju prištinskog portala Ljajmi, Hoti je rekao da je vlada obavestila opoziciju o okvirima pod kojima će dijalog biti nastavljen, ali da se opozicija ponela nezainteresovano.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati", rekao je Hoti.

Prištinska Gazeta Expres je prenela da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje "teritorijanog inegriteta Kosova".

Povezane vesti - Avdulah Hoti – Naslednik ili marioneta?

Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi "ustavnu organizaciju Kosova".

Cilj je, kazao je Hoti, "trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja članica EU".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Najavio je da će se Priština baviti i svim, kako kaže, otvorenim pitanjima "nestalima i ratnom štetom".

Povezane vesti - SLUGA MNOGIH GOSPODARA: Nemačka štampa o novom kosovskom premijeru

Delegaciju za pregovore, dodao je, činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran Savet eksperata. Od parlamenta će, kaže, tražiti da formira komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve