“JA VODIM DIJALOG” Hoti: O teritorjama se ne raspravlja

“JA VODIM DIJALOG” Hoti: O teritorjama se ne raspravlja

EPA/VALDRIN XHEMAJ


Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je platformu za dijalog sa Beogradu, istakavši da je dijalog voditi on i da u njemu “teritorijalni integritet” neće biti tema.

“Nećemo se takmičiti, jer su moje kompetencije jasne za proces dijaloga”, rekao je Hoti, prenela je prištinska RTK.

Proces će, tvrdi, biti transparentan i ni o čemu se neće dogovarati iza “zatvorenih vrata”.

Ponovio je da je vlada uklonila sve prepreke u dogovoru s međunarodnim partnerima kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen, ali je dodao da, ako u određenom roku ne bude postignut uspeh u tom procesu, mere reciprociteta bi mogle biti vraćene.

Prema pisanju prištinskog portala Ljajmi, Hoti je rekao da je vlada obavestila opoziciju o okvirima pod kojima će dijalog biti nastavljen, ali da se opozicija ponela nezainteresovano.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

EPA/VALDRIN XHEMAJ

“Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati jeste da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati”, rekao je Hoti.

Prištinska Gazeta Expres je prenela da je, prema Hotiju, prvi princip platforme očuvanje “teritorijanog inegriteta Kosova”.

Povezane vesti – Avdulah Hoti – Naslednik ili marioneta?

Kao drugi je naveo da sporazum o normalizaciji odnosa treba da bude u skladu s kosovskim ustavom i najzad, da taj dokument treba da obezbedi “ustavnu organizaciju Kosova”.

Cilj je, kazao je Hoti, “trajno uzajamno priznavanje, a ne model dve Nemačke, članstvo Prištine u UN i priznanje kosovske nezavisnosti od preostalih pet zemalja članica EU”.

  EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Najavio je da će se Priština baviti i svim, kako kaže, otvorenim pitanjima “nestalima i ratnom štetom”.

Povezane vesti – SLUGA MNOGIH GOSPODARA: Nemačka štampa o novom kosovskom premijeru

Delegaciju za pregovore, dodao je, činiće svi lideri političkih partija, a u okviru njegovog kabineta biće formiran Savet eksperata. Od parlamenta će, kaže, tražiti da formira komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar