Vesti
07.12.2021. 21:40
Tanjug

Sve zbog Vasiljevićeve

Janko Baljak dao ostavku, a FDU izdao saopštenje

FDU
Izvor: FDU

Reditelj Janko Baljak saopštio je da podnosi ostavku na sva mesta u telima gde je angažovan kao profesor FDU, a nakon što je savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević postavljena na mesto članice Saveta FDU.

 

On je na svom Facebook profilu objasnio da ne može da bude u nekom od ovih tela u trenutku u kojem medijska savetnica Aleksandra Vučića odlučuje o bilo čemu što se tiče njegovog Fakulteta.

Fakultet dramskih umetnosti je u saopštenju dostavljenom Tanjugu istakao da će "nova članica Saveta FDU Suzana Vasiljević, kao diplomac te visokoobrazovne institucije, sigurno zastupati njene interese u Vladi Srbije".

U saopštenju koje je potpisao dekan FDU prof. Miloš Pavlović, navodi se da Savet FDU u Beogradu ima ukupno 21 člana, od kojih 12 predstavnika Fakulteta, koje bira Nastavno-umetničko-naučno veće, tri predstavnika studenata, koje bira Studentski parlament FDU i šest članova predstavnika osnivača, koje imenuje Vlada Srbije.

Dodaje se da od donošenja Zakona o visokom obrazovanju 2017. godine, sve do ove godine, Vlada nije imenovala spoljne članove Saveta FDU, a da je Dekanat fakulteta više puta uputio dopise resornom ministarstvu sa molbom da se imenuju spoljni članovi i omogući rad Saveta u punom kapacitetu.

"Smatrali smo da je od opšteg interesa da oni budu stručni u oblastima umetnosti, kulture i medija, pri čemu su alumni Fakulteta imali prednost", stoji u saopštenju.

Navode da je rešenjem od 24. juna ove godine Vlada Srbije za članove Saveta FDU - predstavnike osnivača imenovala pet članova i to: Ivana Karla, Jugoslava Pantelića, Miloša Latinovića, Sonju Mihajlov i Tamaru Vučković Manojlović.

Vučković Manojlović je Dekanatu FDU 22. oktobra uputila imejl putem kojeg je obavestila da nije u mogućnosti da obavlja funkciju člana Saveta, s obzirom na veliki broj obaveza koje ima kao direktorka pozorišta, dok je Miloš Latinović zvaničnim dopisom dekanu FDU 3. decembra ove godine podeneo ostavku na mesto člana Saveta, a zbog proceduralnih razloga na koje je upozoren od Agencije za sprečavanje korupcije.

"Dana 2. decembra ove godine saznajemo da je Vlada Srbije imenovala Suzanu Vasiljević za članicu Saveta FDU. Fakultetu dramskih umetnosti još uvek nije zvaničnim putem dostavljeno Rešenje o njenom imenovanju", navodi se u saopštenju u kojem se ističe da članstvo u Savetu FDU nije plaćena funkcija.

"Suzana Vasiljević je diplomac Fakulteta dramskih umetnosti i verujemo da će zastupati njegove interese u Vladi Republike Srbije. Ujedno verujemo da su ciljevi FDU kao javne instiucije i rad na poboljšanju kvaliteta obrazovanja u oblasti umetnosti, kulture i medija ujedno i ciljevi vlade, bez obzira na njenu trenutnu strukturu ili trenutnu političku orijentaciju", zaključuje se u saopštenju Fakulteta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pozorište Dadov dobiće novo ruho
Pozorište

Do kraja Novembra

02.11.2021. 16:35

Pozorište Dadov dobiće novo ruho

Nadogradnja, rekonstrukcija i adaptacija Omladinskog pozorišta "Dadov" trebalo bi da počne do kraja novembra, najavio je gradski sekretar za investicije Luka Petrović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve