JANKOVIĆ: Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih

JANKOVIĆ: Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr


Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom i istakao da se mora učiniti sve da do toga ne dođe.

Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zabrinjava svaki porast brojki – i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

“Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine”, naveo je član Kriznog štaba.

Povezane vesti – “OČEKUJE SE PORAST ZARAŽENIH” Kon: Razmišljamo o pooštravanju mera

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

“Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom”, naveo je Janković.

 EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Dodao je da Srbiji preti eksponencijalni rast ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Povezane vesti – KISIĆ: U bolnicama u Srbiji trenutno 730 kovid pacijenata

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

“Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen”, naglasio je Janković.

Ukazuje da protivnik, korona virus, jeste nepredvidiv, ali da i “mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar