Vesti
20.09.2021. 10:16
R.E.

Administrativni prelazi

Jarinje i Brnjak: Počelo oduzimanje tablica KM, PR, GL

bg-pristina.png

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa KiM, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS.

Prema informacijama izveštača RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje, taksa staje pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

Srbi sa severa Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

U blizini starog punkta Jarinje, gde su juče postavljeni kontejneri i gde su jutros raspoređene jedinice Rosu, u obe trake puta parkirano je oko desetak kamiona.

Saobraćaj je u potpunom prekidu od punkta Jarinje prema Leposaviću.

Specijalne jedinice ROSU jutros su na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih,

Kosovska policija potvrdila je u nedelju uveče da se u blizini administritivnog prelaza Jarinje postavljaju kontejneri, navodeći da je cilj te akcije poboljšanje infrastrukture, odnosno uslova za rad policijskih službenika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

Kosovska policija saopštila je da će se primena privremenih registarskih tablica za vozila sa srpskim registracionim oznakama sprovoditi na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Kako je rečeno za Kosovo onlajn, policija će u ponedeljak upozoravati vozače koji upravljaju vozilima sa registracionim oznakama gradova Srbije i koji su pre uvođenja tzv recipročnih mera ušli na KiM, da su u obavezi da izvade privremene tablice.

Navedeno je da donošenjem odluke o recipročnim merama prestaje važenje KS tablica kao i registracionih oznaka gradova na KiM koje izdaju policijske uprave MUP Srbije koje su sa KIM izmeštene u gradovima centralnom delu Srbije.

Iz policije je rečeno da su važeće samo oznake "RKS", a da vozilima sa tablicama KM, PR, GL, novom odlukom vlade u Prištini više nije moguće upravljati ni na severu KiM.

Policija obaveštva vozače da privremene tablice mogu preuzeti usključivo na administrativnim prelazima između KiM i centralne Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU šalje na Kosovo izbornu posmatračku Misiju
izbori

Pomoć

09.09.2021. 19:54

EU šalje na Kosovo izbornu posmatračku Misiju

Nakon poziva privremenih prištinskih institucija, EU je odlučila da u južnu srpsku pokrajinu pošalje svoju Misiju za posmatranje lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar 2021, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS)
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve