“JAVNO NEIZREČENO” Vogel – Formalno priznanje Kosova je uvek bio krajnji cilj EU

“JAVNO NEIZREČENO” Vogel – Formalno priznanje Kosova je uvek bio krajnji cilj EU

Shutterstock


Formalno priznanje Kosova uvek je bio krajnji, ali javno neizrečen cilj Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine, kaže član Saveta za politiku demokratizacije i stručnjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel.

On dalje pojašnjava da bi “svaki ishod dijaloga Beograda i Prištine koji podrazumeva “manje od priznanja”, poslao signal da je nezavisnost Kosova “uslovljena i nedovršena”.

“To bi ohrabrilo zemlje članice koje još nisu priznale Kosovo da nastave takav pristup i blokiraju kosovski put u EU i međunarodne organizacije”, navodi Vogel razloge javno neizrečene politike EU.

Tobi Vogel uz to dodaje da ne veruje da se EU politika sada menja i da puno priznanje postaje preduslov pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer EU još nema novog šefa diplomatije koji bi takvim odlukama trebalo da se bavi.

Povezane vesti – Kurti: Dijalog sa Srbijom vodiću ja, a ne Tači

“Uz to, takav preduslov bi ubio pregovore pre nego što bi i bili nastavljeni, tako da to nema nikakvog smisla”, ocenjuje Vogel.

Treći razlog zbog čega misli da EU nije uslovila dijalog Begrada i Prištine punim priznanjem nezavisnosti Kosova, on vidi u činjenici da na takvo uslovaljavanje ne bi pristalo pet zemlja članica EU koje same nisu priznale nezavisno Kosovo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar