Vesti
01.02.2023. 11:25
R. E. / Danas

Jedinstveni broj

Šta je JMBG i koliko otkriva o vama

lična karta
Izvor: Ekspres

Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana definiše jedinstveni matični broj građana kao individualnu i neponovljivu oznaku identifikacionih podataka o građaninu.

On je upisan u evidenciju o matičnim brojevima upisuje se u javne isprave i druge evidencije.

Ovaj broj čini 13 cifara, koje su podeljene u šest grupa i svaka od njih ima posebno značenje.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je da matični broj otkriva previše podataka o ljudima i da bi mogao da bude zamenjen nekim ličnim brojem koji bi otkrivao manje.

Zato se otvorilo pitanje šta sve otkriva matični broj odnosno JMBG, odnosno šta sve možemo saznati o osobi čiji JMBG imamo.

Prvim dvema ciframa u matičnom broju predstavljen je dan rođenja, naredne dve simbolizuju mesec, a tri cifre koje slede označavaju godinu rođenja.

Četvrta grupa podataka predstavljena je sa dve cifre i njome se može prepoznati iz kog područja osoba dolazi – za svakog građanina Srbije to će biti broj između 70 i 97, u zavisnosti od lokalne samouprave u kojoj je rođen.

Peta grupa cifara od tri broja odnosi se na pol i redni broj za one koji su rođeni istog dana istaknut – za muškarce to mogu biti brojevi od 000 do 499, a za žene od 500 do 999.

Završna cifra JMBG je kontrolni broj i to je jedna cifra.

Prema zakonu broj registracionog područja određen je po jedinicama lokalne samouprave. Primera radi, registraciono područje s dodeljenim brojem 71 obuhvata Beograd, preneo je Danas.

Državljaninu Republike Srbije iz člana 3. stav 3. ovog zakona za broj registracionog područja određuje se broj 70, piše u Zakonu.

Član 3 stav 3 ovog zakoan glasi: „Državljaninu Republike Srbije koji je upisan u matičnu knjigu rođenih u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu, matični broj određuje se prema mestu upisa, u skladu sa ovim zakonom“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve