Vesti
28.08.2021. 21:05
Tanjug

"Ne odustajemo"

Joanikije odlučio gde će biti ustoličen

crkva
Izvor: Shutterstock

Izabrani mitropolit crnogorski primorski, čije ustoličenje je u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija, planirano za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, poručio je da svetosavski tron na Cetinju pripada Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i da će se tamo ustoličiti.

Najavljeno ustoličenje već nedeljama podiže tenzije u crnogorskom društu, zbog protivljenja tom činu opozicionih stranaka predvođenih najuticajnijom DPS Mila Ðukanovića, dela nevladinih organizacija i pojedinaca.

Cetinjska skupština je u petak zatražila od Uprave policije da zabrani ustoličenje mitropolita na Cetinju, a sada se oglasio i predsednik Ðukanović apelom da se taj čin izmesti van Cetinja.

Mitropolit Joanikiije u besedi nakon liturgije u manastiru Morača, povodom crkvenog praznika i slave tog manastira Velike Gospojine, poručio je protivnicima njegovog ustoličenja da je to što rade "podmuklo i tužno".

“A gde bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam gde ću se ustoličiti, njih koji me truju mržnjom svakodnevno", upitao je Joanikije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Poručio je da neće da traži drugo mesto za svoj tron osim onoga koji su, kako je rekao, Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdili, a koji pripada Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"To je svetosavski tron”, rekao je Joanikije i poručio takođe da niko nema pravo da od Mitropolije traži da njegovo ustoličenje bude odloženo.

Istakao je da je Mitropolija učinila sve da doprinese da toga dana ne bude svađe i sukoga ili, kako jj rekao, nedaj Bože, nečeg još goreg.

"Učinili smo sve da se ova svečanost obavi po zakonu hrišćanskom a da bude skromna. I pozivamo sve na mir, na skromnost i na bratsku ljubav. I nadam se da razumete, jer nismo hteli ni drugu stvar da dopustimo: da se ovaj isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onoga što on ima”, rekao je Joanikije.

Rekao je i da nije tačno da je narodu zabranjeno da učestvuje u tom događaju, već je, kazao je, Mitropolija zamolila narod da dođu predstavnici svih crkvenih opština u Crnoj Gori, celo sveštenstvo i da se, naravno, toga dana vrše službe Božje, jer je to događaj za celu Crkvu, po svim gradovima u Crnoj Gori.

"Dolazi nam Njegova Svetost Patrijarh srpski, novoizabrani, gospodin Porfirije koga ćemo svečano dočekati u Podgorici, naravno i na Cetinju. Dolaze nam i gosti iz drugih pomesnih crkava i to je nama velika čast”, rekao je i dodao da bi to da je sreće bila čast i za Cetinje..

Poručio je da bi to, “da je sreće, bila čast i za Cetinje”.

Najavio je dolazak predstavnika Jerusalimske patrijaršije, Ruske pravoslavne crkve i svetoga Kijeva, Bugarske i ostalih pravoslavnih crkava.

Dodao je da su dolazak najavili i potvrdili i biskupi Rimokatoličke crkve sa Primorja, jer je, podsetio je, i on bio na ustoličenju biskupa kotorskog, a pozvani su i predstavnici drugih verskih zajednica.

Protivnike njegovog ustoličenja je pozvao i da, kako je kazao, ne srljaju u prokletstvo.

“Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. A ko neće da uzme mir Božji, onda će uzeti prokletstvo Svetoga Petra", poručio je Joanikije.

Uveren je da će ljudi shvatiti i da će razum i bratska ljubav prevladati, te da će "tako zablistatii novo lice Crne Gore”.

Naveo je da ti razdori, za koje kaže da su bratski u Crnoj Gori, doživljava sa bolom, ali i da Mitropolija ničim nije doprinela toj svađi.

"I nismo se svađali ni sa kim, niti ćemo se svađati. Ali, naravno, ne možemo odustati od onoga što je dato našoj svetoj Crkvi od Svetoga Save pa do dana današnjega”, poručio je Joanikije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko milionera ima Crna Gora
novac, pare, bogataši

Podaci Centralne banke

02.08.2021. 15:05

Koliko milionera ima Crna Gora

U Crnoj Gori je na kraju juna ove godine 58 građana imalo na depozitnim računima u bankama iznos iznad milion evra, prema mesečnim podacima koje su banke dostavile Centralnoj banci (CBCG).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve