JOVANOVIĆ: Ključan pregled, a ne test na koronavirus

JOVANOVIĆ: Ključan pregled, a ne test na koronavirus

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / an


Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović izjavila je da se testiranje na virus korona obavlja kada se jave simptomi bolesti i navela da testiranje gubi smisao ukoliko je ponovoljeno.

“Ako neko ima povišenu temperaturu, ako se nalazi u bolnici, ako postoji sumnja da se radi o kliničkoj manifestaciji Covid-19, onda je testiranje ključno”, rekla je Jovanović za RTS.

Ističe da je ključan pregled, a ne test i dodala da ne treba raditi test onda ako smo nekada i negde sporadično bili u kontaktu sa osobom koja je zaražena, jer to, kaže, stvara zabunu i bespotrebno opterećenje.

EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

“Rezultate treba obezbediti kod osoba kojima je to neophodno kako bi se nastavilo lečenje. U svakom slučaju, ukoliko imate simptome javite se kovid ambulanti. Ključno je javiti se na pregled, a ne obaviti test”, objašnjava Jovanović.

Kaže da se nalazimo u fazi kada imamo široku transmisiju kovida-19 u lokalnoj zajednici, te da se u 99 odsto slučajeva može očekivati da se radi o Covid-19.

Povezane vesti – INTERVJU ANA BANKO: Globalni interesi će veoma brzo napraviti vakcinu protiv koronavirusa

Govoreći o merama Kriznog štaba, Jovanović navodi da rezultat primena preventivnih mera možemo ocekivati kroz dve do tri nedelje i da je na teritoriji različitih gradova i okruga različita situacija.

 FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / an

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / an

“Na teritoji Vojvodine i Novog Sada dolazi do porasta broja obolelih. Kada je u pitanju Užice i Zlatiborski okrug u svim opštinama pratimo porast broja sumnji, istovremeno dijagnostikovanih slučajeva. Negde imamo mirnu epidemiološku situaciju, međutim pozornost je veoma značajna i nijedan rezultat ne može primenom ovakvih mera da se očekuje bez dve nedelje od ovog momenta”, ocenjuje Jovanović.

Dodaje, da ipak ohrabruje podatak da se svakog dana smanjuje broj pacijenata koji se javljaju kovid ambulantama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar