Vesti
13.01.2021. 15:07
Tanjug

JOVANOVIĆ: Situacija mnogo bolja, duplo manje hospitalizovanih

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktorka Instituta za javno zdravlje ''Batut'' Verica Jovanović kaže da je epidemijska situacija u Srbiji mnogo bolja nego pre dve nedelje i da je broj hospitalizovanih skoro dvostruko smanjen uz napomenu da je važno sprovesti vakcinaciju u što širem obuhvatu da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo dalje širenje virusa korona.

Jovanović je rekla da je u kovid bolnicama 5.544 pacijenata, koji su u teškom kliničkom stanju, dok je pre dve nedelje, odnosno 27.decembra, na lečenju bilo njih 9.731.

''Sve preporučene mere zaštite su neophodne i nadalje, jer se ova bolest se prenosi lako. Komunikacija i kontakti u zatvorenim prostorima su glavni uzrok prenosa bolesti i zato apelujemo na primenu svih mera'', rekla je Jovanović za TV Pink.

Povezane vesti - ĐERLEK: Imunizacija će biti okončana najkasnije do sredine jula

Ona je navela da se do sinoć više od 120.000 ljudi prijavilo za vakcinaciju protiv korona virusa ističući da to je neophodna mera sa medicinskog aspekta i da se zato preporučuje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podsetila je da su u prvoj fazi imunizacije vakcinisane grupe koje nose najveći rizik ili se nalaze u najvećem riziku od zaražavanja, a korisnici staračkih domova, zaposleni u tim ustanova i zdravstveni radnici koji rade u crvenoj zoni.

U sledećoj fazi biće vakcinisani stariji od 75 godina, a nakon njih stariji od 65 godina.

''Zatim na red dolaze oni koji rade u službama koje intenzivno komuniciraju sa stanovništvom - šalterski službenici, zaposleni u proizvodnji hrane, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima'', rekla je Jovanović.

Povezane vesti - JANKOVIĆ: Sve vakcine su bezbedne, svaka štiti

Na pitanje da li će morati da se vakcinišu i deca, Jovanović je rekla da su sve vakcine, koje su u upotrebi, tačno definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen tom vakcinacijom.

Naglasila je da je Fajzerova vakcina namenjena za starije od 16 godina, a Sputnjik V za starije od 18 godina.

''Ubeđena sam da ćemo u narednom periodu imati vakcine za mlađe uzraste, a dok te vakcine ne stignu, poštovaće se preporuke proizvođača'', naglasila je Jovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / an

Komentarišući razne zablude i pitanja o delovanju vakcina protiv virusa korona, Jovanović je rekla da je to uobičajeno i očekivano kada se radi o novoj bolesti i vakcinaciji , ali da je važno dati stručne informacije o tome.

''Na sajtu ''Batuta'' biće poseban deo pod naslovom ''pitanja i odgovori'' gde će stručnjaci iz te oblasti odgovarati na sva pitanja o vakcinaciji. To će biti jedan od načina da uklonimo pojedine nepoznanice o vakcinama'', rekla je Jovanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve