Vesti
12.12.2023. 09:59
R.E.

Novi protokol

Kako će se Srbija u budućnosti boriti protiv dojava o bombi u školama

Škola Učionica
Izvor: Shutterstock

Dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama predstavljaju nerešiv problem za Srbiju. Tome svedočimo svako malo, naročito u poslednje vreme u Beogradu.

Ko stoji iza ovog problema i koliko će vremena proći dok on ne bude rešen, samo su neka od pitanja koja muče domaću javnost. 

Trenutno je u toku istraga koja se vodi po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a koja je usmerena na prikupljanje dokaza prema počiniocima za koje postoje osnovi sumnje da vrše krivična dela Izazivanje panike i nereda.

"Policija od prvog trenutka na ovom slučaju radi veoma ozbiljno i identifikovala je nekoliko državljana Republike Srbije, ali i lice iz inostanstva koji šalju ove dojave i uznemiravaju učenike, roditelje i zaposlene proteklih nedelja", saopštio je MUP u ponedeljak. 

 

Da je država rešena da konačno stane na put ovom problemu govori i novi Protokol o postupanju u ovakvim situacijama u obrazovno-vaspitnim ustanovama, koji je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete.

Cilj je samo jedan - osigurati bezbednost svih koji borave u školi, ali i kontinuitet nastavnog procesa

Prema dogovoru koji treba da bude i konačno definisan objekti će biti pregledani posle nastave. Nadležne policijske uprave biće zadužene da pregledaju objekte uveče posle kraja nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana. Potom zajedno sa domarom sledi zaključavanje objekta.

Kako je najavljeno, u novu bezbednosnu strategiju biće uključena i komunalna policija.

Neštoi drugačija pravila će biti i kada je reč o vrtićima. U slučaju predškolskih ustanova, roditelji će dovoditi decu do ulaznih vrata u objekat.

Novi protokol će imati definisane korake nadležnih i u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u.

Najavljeno i da će protokol biti prilagođen u skladu sa vremenskim prilikama.

Razmatra se nekoliko mogućnosti na koje utiče i kakve su vremenske prilike kako deca ne bi bila napolju. Ukoliko dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi bude prijavljena MUP-u, svi ostaju u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve