Kako funkcioniše novi sistem e-vakcina

Kako funkcioniše novi sistem e-vakcina

EPA-EFE/ANGELO CARCONI


U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti “smešteni” podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović.

Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela – praćenje vakcine, prijavljivanje građana za vakcinaciju i imunizacija građana.

Centar tog sistema je, kaže Jovanović, sistem koji se tiče praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U okviru tog sistema uključeni su, navodi, Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Batut, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini, domovi zdravlja.

 EPA-EFE/Sebastiao Moreira

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Drugi deo sistema je, objašnjava Jovanović, sistem za praćenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki građanin evidentira u sistemu kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu, kojom vakcinom kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji.

Potvrda se i dobija putem e-mejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od e-uprave.

Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadrži QR (kju-ar) kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja “lažnih potvrda”.

Povezane vesti – JANKOVIĆ: Poštovati mere, ako bude promena, obavestićemo

Treći deo sistema, kaže Jovanović, a koji građani već znaju, jesu prijavljivanje za vakcinaciju.

Građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt centra, a onda će vakcine dobijaju po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije – prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi.

SHutterstock

Shutterstock

Putem e-mejla i SMS-a građani će dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Za proces masovne vakcinacije, Jovanović navodi da su napravljeni punktovi na Sajmu u Beogradu, gde su, kaže, tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska.

Povezane vesti – KON: Brža vakcinacija “zaštitna barijera” od novog soja virusa

Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na posmatranje lekara.

O vakcinaciji dobijaće se, navodi Jovanović, dnevni izveštaji koliko se građana prijavlo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je vakcinisano po opštinama i grada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar