Vesti
07.02.2020. 20:22
N. G.

Kako je DS sistematski uništen...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U kom trenutku višestranačja Srbije je stav jedne stranke postao teži i značajniji od moralnih nazora i borbe za ispravnu politiku jednog njenog člana, i to toliko, da tom članu preti ona najveća kazna - isključenje iz partije?

Da se na zavaravamo, unatarpartijsko i vanpartijsko mešetaranje je uvek bilo stvar konsenzusa malog broja stranačkih funkcionera, ili mnogo češće, stvar odluke jednog čoveka. Ali ovde ne pričamo o dubokom mentalitetskom obrascu, ili o nekim savremenim stranačkim pojavama koje gaje hijerahijsko poštovanje uz motiv "najpoželjnije je nemati sopstveno mišljenje", već o Demokratskoj stranci i njenoj deklarativnoj, ali i stvarnoj, borbi za prava žena, borbi koju je ta stranka pogazila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Tanjug/Z. Žestić

Naime, u četvrtak je poslanica DS Gordana Čomić posle višemesečnog odsustva iz skupštinske sale prekinula bojkot dela opozicije, a u dnevni red uvrštena su i dva njena zakonska predloga koja se odnose na veće učešće žena na izbornim listama.

Gordana Čomić, generalna sekretarka stranke i članica predsedništva DS, koja je kao aktivistkinja ženskog pokreta i "Ženske političke mreže" 2006. izabrana za predsednicu Foruma žena DS,  između politike DS da se bori za prava žena, i odluke stranke da bojkotuje rad parlamenta nije imala dilemu da izabere ovo prvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC / bb

Takva odluka, međutim, mogla bi da je košta članske karte u partiji. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je njeno ponašanje loš primer za članove stranke i građane Srbije. Taj potez Čomićeve, kako kaže, potvrđuje da može biti tačno da će neki nezadovoljni funkcioneri ipak izaći na izbore.

"Oni koji žele da budu deo DS-a dužni su da poštuju odluke stranke. Ja kada se nisam slagao sa stavovima stranke nikada u javnosti nisam davao izjave protiv njih. Ako ne poštujete proceduru u okviru svoje stranke kako ćete poštovati kada sutra dođete na vlast", rekao je Lutovac, tvrdeći da u partiji nema podela, te da postoji "samo nekolicina nezadovoljnih funkcionera".

Njegov stav propratila je odluka Etičkog odbora da napiše preporuku o njenom isključenju iz DS i prosledi je na odlučivanje Izvršnom odboru i Predsedništvu stranke.

Gordana Čomić je na to odgovorila.

"Odluka je da snosim posledice rešavanja svoje etičke dileme o dve odluke DS - jedne o borbi za politiku u kojoj će biti zastupljene žene i druge o bojkotu sednica Narodne skupštine, i kažu mi: 'Snosićeš posledice'. Rado ću ih snositi, s osmehom, i s budućim pogledom na najmanje 100 žena u Skupštini Srbije i na dva mesta od pet na svakih pet mesta na listama lokalnih skupština za manje zastupljeni pol", rekla je Čomić za Tanjug.

Ona je dodala da takvih odluka ne biva bez većine u institucijama spremnim da kroz dijalog donesu dobre promene.

Nezadovoljstvo stanjem u Demokratskoj stranci, izrazio je Radoslav Milojičić Kena. On je istakao da dok "Ðorđevića, antievropejca, člana skupštine Evroazijske unije" predlažu za predsednika, lider stranke, Zoran Lutovac, kako kaže, "sedi u ćošku i hekla".

Na pitanje da li postoji mogućnost da poslanici DS izađu na izbore, o čemu je Lutovac govorio kao o spekulacijama, Milojičić podseća da je on već rekao da je "dete DS" i da on neće raditi ništa protiv odluke stranke.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Tanjug

Ali, ističe, ne radi se ovde o tome da li će neko izaći na izbore van DS:

"Ja neću nikada uraditi nešto protiv odluka DS. Odustao sam, i kajem se zbog toga, da glasam za Tijanin zakon, jer mi rečeno da ću biti izbačen iz stranke", rekao je Milojičić.

Takođe, naveo je da je bojkotovao skupštinu, poštujući odluku stranke, iako je mislio da je pogrešna i iako poslanički klub nikada nije izglasao tako nešto.

Ono čime je nezadovoljan, zaključujuje Milojičić, jeste način na koji se vodi DS.

Vreme je, ističe, da se "menja trener".

A da li je samo trener problem, ili je nešto trulo u stranci?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve