Vesti
05.10.2022. 05:59
Marko R. Petrović

Godišnjica

Kao Ikar, građani Srbije su petog oktobra poleteli visoko...

Koštunica, peti oktobar 5.10.2022.
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Da, ali nije bitno. Bio je jedan od odgovora koje je Mića Orlović, u ulozi voditelja kviza "Ikarov let“ koji se prikazivao davne 1987. godine, davao takmičarima koji su postavljajući pitanja pokušavali da dođu do zanimanja kojim se bavila zagonetna ličnost.

Danas bi isti taj odgovor mogao da usledi na pitanje: "Sećate li se 5. oktobra?“ Naravno, kod onih koji se još sećaju Petog oktobra i kojima taj datum još nešto znači.

Iskreno rečeno, taj prvi četvrtak oktobra 2000. godine i dalje ima nekakav značaj. Ali su njegovi glavni protagonisti najzaslužniji što taj značaj nije u skladu sa onim što su građani tada od njih očekivali.

A očekivali su najmanje ono što su lideri 18 partija tadašnjeg DOS-a potpisali u Ugovoru sa narodom pred izbore koji su bili zakazani za 24. septembar. Osim: novi Ustav, normalizaciju odnosa sa Crnom Gorom, doslednu primenu Rezolucije 1244, jeftiniju i efikasniju državu, otvaranje policijskih dosijea i reformu DB-a, transparentnost u pogledu imovine političara...

Iznad svega ljudi su želeli da u narednom periodu žive u sređenoj državi, u kojoj postoji sistem koji funkcioniše i u kojoj će diploma biti važnija od partijske knjižice.

Peti oktobar, međutim, imao je jednu veliku manu. A to je da posle njega nije došao i "Šesti oktobar“. Redove dojučerašnje opozicije preko noći popunili su razni preletačevići iz dotadašnje, kako su je zvali, crveno-crne koalicije. Ruku na srce, bez mnogih od tih preletača petooktobarski prevrat ne bi ni uspeo. Nema, naravno, iluzije da su to uradili ne iz uverenja, već da bi sebi obezbedili "mirnu tranziciju“ koja bi u suprotnom mogla da bude obeležena dužim boravkom u prostoriji sa rešetkama.

Dojučerašnje perjanice režima preko noći su se povukle u ilegalu ili su se otvoreno stavile na stranu pobednika. O tome kako su se stvari odvijale u tom periodu slikovito govori i anegdota sa tadašnje BK televizije. U izbornoj noći, dakle 24. na 25. septembar, kada su počeli da stižu rezultati koji su ukazivali na ubedljivu pobedu DOS-a na parlamentarnim izborima i tesno vođstvo Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima, urednici su bili u nedoumici kako da se postave. Dilemu su izneli i pred samog Bogoljuba Karića, koji je nakon nekoliko trenutaka presekao: "Forsiraj pobednika!“

Tako je i bilo. "Forsiranje pobednika“ nastavljeno je i posle 5. oktobra i to na svim nivoima. A novi pobednici nisu bili gadljivi na podršku i svakojaku izdašnu pomoć onih protiv kojih su izašli na ulice i – epilog svega nam je poznat.

Stoga i svako sadašnje obeležavanje Petog oktobra više liči na parastos, nego na obeležavanje dana kada je izgledalo da Srbija ima šansu da napravi zaokret od 180 stepeni i krene smerom suprotnim od onoga koji je vodi u ambis.

Zaokret, da budemo iskreni, jeste napravljen, ali kurs nije promenjen za 180 stepeni. Kompas je pomeren dovoljno da ipak ne idemo strmoglavo u provaliju, ali nedovoljno da budu ispunjena očekivanja običnih građana.

A to nas opet vraća na početak teksta i podsećanje na prvog avijatičara u svetu – Ikara. Poput njega, i građani Srbije su 5. oktobra 2000. poleteli visoko. Ni njihova krila, međutim, nisu bila dovoljno otporna. Nisu se istopila kao vosak kojim su bila povezana Ikarova krila, ali su se polomila pod teretom njihovih očekivanja i silom onih za koje je 5. oktobar bio samo dan posle kojeg je trebalo promeniti dres.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Može li se vlast osvojiti na ulici?
Protesti 15.2.2022.

Izbori u Srbiji

16.02.2022. 06:05

Može li se vlast osvojiti na ulici?

Od Francuske revolucije, kada je legalizovana Ulica kao legitiman politički prostor ili batina određenih političkih interesa, do danas Ona nije promenila lice.
Close
Vremenska prognoza
mist
9°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve