Vesti
08.02.2024. 22:01
Beta

Šefica UNMIK pred SB UN

"Odluka o ukidanju dinara na Kosovu ugrožava desetine hiljada ljudi"

1
Izvor: Shutterstock

Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade izjavila je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku da odluka prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara na Kosovu ugrožava desetine hiljada pojedinaca i privredu koja zavisi od kupovne moći.

Na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda, Zijade je rekla da ta odluka remeti isplate pojedincima zaposlenim u srpskim institucijama na Kosovu, socijalnih davanja, penzija, subvencije za poljoprivredu, kao i zdravstvene i obrazovne službe i mala i srednja preduzeća.

"Bez obzira na njihovu zakoniotost, u obzir mora biti uzet uticaj takvih postupaka na stanovništvo, jer oni dovode do porasta tenzija i slabe potencijal za trajni mir u svim zajednicama na Kosovu", kazala je Zijade.

Navela je da je ta odluka postala povod za zabrinutost i da su kosovske vlasti, kao odgovor na tu zabrinutost, 6. februara najavile prelazni period od mesec dana, tokom kojeg će uslediti kampanja informisanja građana.

"Ali time nisu rešene sve zabrinutosti vezane za platni promet dinara, jer je vozilo sa tom valutom 7. februara sprečeno da uđe na Kosovo", rekla je Zijade.

Navela je da takva pitanja treba rešavati u okviru briselskog dijaloga.

Zijade je rekla da su događaji koji su usledili posle postizanja Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, februara prošle godine, i njegovog Implementacionog aneksa, u martu, bili "ozbiljna prepreka" na putu napretka u procesu normalizacije odnosa dve strane.

"Uprkos pozitivnom razvoju krajem prošle godine i napretku koji je ostvaren po pitanju registarskih tablica i u oblasti energetike, jednostrane akcije po pitanjima koja su jasno u domenu političkog dijaloga povod su za veliku zabrinutost", kazala je Zijade.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve