Vesti
09.12.2021. 10:53
Tanjug

Medicinski fakultet

"Kažnjavaćemo lekare koji šire dezinformacije"

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović, izjavio je da će ta obrazovna institucija reagovati na sve one koji svojim nastupima budu kršili principe kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu i poručio da će se kažnjavati kolege koje budu iznosile dezinformacije protiv zdravlja građana za vreme kovid epidemije.

Profesor Davidović je za list "Politika" rekao da će reakcije fakulteta na profesore koji ne zastupaju zvanične medicinske stavove, kao što je bio slučaj sa nekim koji su za lečenje od kovida preporučivali neproverene metode i preparate, biti blagovremene i još odlučnije.

"U toku je jedan postupak pred Etičkom komisijom Medicinskog fakulteta koji je pokrenut zbog toga. Bitno je da smo odmah reagovali i na tom pravcu ćemo ostati i ubuduće", istakao je Davidović.

Kako je rekao, biće kažnjeni svi koji iznose dezinformacije protiv zdravlja građana.

Na pitanje šta će moći da urade protiv čestog odlaska lekara u druge zemlje, Davidović kaže da je to pre svega obaveza Ministarstva zdravlja i drugih institucija.

"Naša obaveza je da mlade ljude edukujemo, oni se kod nas obrazuju po evropskim standardima, ali ne zato da bi sutradan otišli da rade u najrazvijenijim svetskim centrima, već da bi ostali u Srbiji i na taj način omogućili kvalitetnije lečenje građana", rekao je Davidović.

Dekan Medicinskog fakulteta je poručio da ostale institucije moraju da razmišljaju kako da zadrže mlade i pohvalio akciju Ministarstva zdravlja u kojoj se već nekoliko godina organizuje prijem u stalni radni odnos najboljih studenata medicine.

"To je jedan od modaliteta da se mladi ljudi zaustave i ne odlaze iz zemlje. Takođe je važno raditi na poboljšanju uslova rada, za razliku od nekih prethodnih generacija. To će sigurno jedan deo mladih zadržati u Srbiji", naglasio je Davidović i dodao da je materijalni momenat njima bitan, što će, kaže, zavisiti od mogućnosti naše zemlje.

Medicinski fakultet u Beogradu instistira da profesori i studenti moraju da budu vakcinisani ili da imaju dokument koji potvrđuje da su preležali kovid, ili da imaju odgovarajući nivo antitela ili negativan rezultat testa na koronu, koji ne sme biti stariji od dva dana kada je u pitanju praktična nastava na kliničkim predmetima ili sedam dana na pretkliničkim predmetima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suspendovani nevakcinisani lekari
Vakcinacija

"Najgori primer"

20.08.2021. 15:05

Suspendovani nevakcinisani lekari

Na Siciliji lokalna zdravstverna ustanova suspendovala je 49 lekara za koje je utvrđeno da se još uvek nisu vakcinisali protiv kovid-19, javlja agencija Ansa.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve