Vesti
24.08.2022. 08:10
Beta

Kosovo

KFOR: "Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu"

KFOR
Izvor: Shutterstock

Komandant KFOR-a general-major Ferenc Kajari izjavio je da je KFOR uspostavio osmatračnice i tehničke kontrolne tačke na severu Kosova, da je pojačana patrolna aktivnost i da se te mere preduzimaju kako bi bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti.

"Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu", rekao je on.

On je za RTK govorio o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, posebno na severu, kao i o mogućnosti nereda u slučaju da se ne postigne sporazum o primeni Odluke vlade Kosova o registraciji vozila i ličnih karata za državljane Srbije.

Komandant KFOR-a je ocenio da se bezbednosna situacija u severnom delu smirila posle nedavnih događaja, i rekao da očekuje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom.

Priznao je da je KFOR pojačao prisustvo na severu zemlje i rekao da neće dozvoliti barikade na putevima, jer Rezolucija UN 1244 daje dva zadatka Kforu na Kosovu, koje je nazvao glavnim zadacima. To su "očuvati mirnu sredinu i red na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane".

"Ako se postave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja", dodao je Kajari.

On je zamolio sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim rečima, "postavljanje barikada ne pomaže u rešavanju situacije".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zaharova: O povlačenju Kfora ne odlučuje samo jedna država
Marija Zaharova, Rusija,

To se ne dešava spontano

13.05.2021. 19:30

Zaharova: O povlačenju Kfora ne odlučuje samo jedna država

Ne odlučuje samo jedna država o povlačenju Kfora sa Kosova, to je kolektivna odluka, poručila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve