Biznis
28.11.2017. 14:20
R.E./B 92/CGTN

KINEZI POSLE SRBIJE IZABRALI I SLOVENIJU ZA PRIVREDNU EKSPANZIJU: Mariborski aerodrom postaje regionalni centar za putnike i teretni saobraćaj iz Kine

maribor-aerodrom.png

Pista bi trebalo da bude proširena za dodatnih 800 metara, što će omogućiti da na njega sleću i avioni tipa erbas A330 ili boing 777. Ideja je da taj aerodrom postane regionalni centar za putnike i teretni saobraćaj do Kine i iz Kine

Poslovne veze Slovenije i Kine doživele su veliki progres u proteklih nekoliko godina.

Među zajedničkim projektima dve zemlje su i Pipistrel, 300 miliona dolara vredna fabrika aviona, kao i nedavna akvizicija slovenačke softverske kompanije Autfit 7 za zapanjujućih milijardu dolara.

DOSIJE, KINEZI U SRBIJI: Naša mala kuća nasred Puta svile

Takođe, Slovenija intenzivno na kineskom tržištu promoviše svoje vino.

„Pre nekoliko godina godišnje je izvoz vina vredeo 100.000 dolara, prošle godine je dostigao 90.000 dolara, dok je samo u prvoj polovini ove godine već 1,2 miliona dolara. Sistematično ulažemo u to tržište i prvi rezultati su već tu“, kaže zamenik premijera Slovenije Dejan Zidan.

Investicije su dvosmerna ulica pa se samo nekoliko kilometara od centra Maribora nalazi aerodrom koji je dugo bio potpuno zanemaren. međutim, to će se uskoro promeniti jer je kineska SHS grupa ovde stigla sa velikim planovima o proširenju.

Pista bi trebalo da bude proširena za dodatnih 800 metara, što će omogućiti da na njega sleću i avioni tipa erbas A330 ili b oing 777. Ideja je da taj aerodrom postane regionalni centar za putnike i teretni saobraćaj do Kine i iz Kine.

Planirano je da radovi na proširenju počnu u 2018. godini i da se kapacitet sa sadašnjih 600.000 putnika godišnje na tri miliona.

Na aerodromu za sada nema redovnog saobraćaja, samo čarter letova a na njega sleću i mali avioni kao i NATO vojni helikopteri.

CRVENI ZMAJ U EKSPANZIJI: Kinezi kupuju radio-stanice po svetu

To međutim nije jedina investicija te kineske kompanije u Maribor. jedna od njihovih poslednjih akvizicija je TV stanica RTS24, koja u Sloveniji ima nacionalnu frekvenciju. S tim ulaganjem godišnja razmena Slovenije i Kine dostigla je skoro dve milijarde dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve