Vesti
20.11.2020. 14:44
Tajnug

Ministarka za rad,

KISIĆ: Svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab

tan2020-10-16_16249760_3.jpg

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se stalno

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se stalno postavlja pitanje koje mere će država doneti, ali da nema uspeha ako svako ne preuzme svoju ulogu.

Kisić Tepavčević je za RTS rekla da smo svedoci kako koronavirus iz minuta u minut širom sveta uzima nove žrtve i ne bira pol, uzrast ni zanimanje, a uzima i najbolje među nama.

"Krajnje je vreme da se svi uozbiljimo i shvatimo svoju ulogu maksimalno odgovorno. Stalno su pitanja koje će mere da donosi država, ali suština je da shvatimo da čitav svet ne može da uspe ukoliko svako ne preuzme svoju ulogu", naglasila je Kisić Tepavčević.

[caption id="attachment_293189" align="alignnone" width="679"]FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs/ arhivska fotografija FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs/ arhivska fotografija[/caption]

Ona je navela da svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor.

"Nema novih mera koje mogu da se donesu, a da su suštinski važne. Jedine mere jesu nošenje maski i fizičko distanciranje. Sve ostale mere koje države donose su samo u cilju povećanja uspešnosti ovih mera", objašnjava Kisic.

Naglašava da nijedna mera sama po sebi ne može da reši problem sa koronavirusom, ali da će Krizni štab danas razgovarati o merama o kojima se stalno prica.

Povezane vesti - Zdravstvo na ivici, uključiti stomatologe i privatni sektor

"Da li je to neko ograničenje rada mesta gde se inače okupljaju ljudi, da li su to rigoroznije kontrole - sve se uvek svede na jedno te isto. Da se svako do nas pridržava mera, nijedna dodatna ne bi nam bila potrebna", istice Kisic.

Doktorka Darija Kisic kaže da su u ustanovama socijalne zaštite od pocetka epidemije rigorozne kontrole, ali da se dešava da dode do unošenja virusa.

"Pošto je važan aktivan nadzor, vrlo brzo se prepoznaju inicijalni slučajevi i adekvatno se reaguje", objašnjava Kisić.

Navodi da je u ovom momentu u ustanovama socijalne zaštite prijavljen 431 zaražen korisnik, a da su na koronavirus pozitivna i 294 zaposlena.

[caption id="attachment_296715" align="alignnone" width="612"]TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs[/caption]

"Ugalvnom se radi o sporadičnim slučajevima bolesti gde se na vreme prepoznalo i odmah reagovalo", naglašava doktorka Kisić.

Podseća da primanje novih korisnika u domove za stare i druge ustanove socijalne zaštitetnije nikada ni prestajalo.

"Bitno je da svi novi korisnici treba da imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju i dokaz da su u pi-si-ar negativni na prisustvo koronavirusa. Preporuka je da ustanove u kojima je potvrdena infekcija ne primaju nove korisnike u periodu maksimalne inkubacije od poslednjeg slučaja, što je 14 dana", objašnjava ona.

Povezane vesti - U kovid ambulantama u Beogradu za 24 sata 5.340 pregleda

Kaže da je jednokratna pomoc od 10.000 dinara za zaposlene u ustanovama socijalne zaštite simbolican potez podrške da izdrže u borbi.

"Pomoc su dobili svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, a ne samo lekari i medicinske sestre. Radi se o nešto malo manje od šest hiljada zaposlenih. Znam koliko im je teško u ovom momentu, ali oni su naša brana za širenje infekcije u osetljivim populacijama", istice doktorka Darija Kisic.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve