Vesti
13.10.2020. 18:52
Tanjug

KISIĆ: Za nepune dve nedelje utrošeno 244.000 doza vakcine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ogromno je interesiovanje građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa i za nepune dve nedelje utrošeno je 244.000 doza vakcina, a preostalo je još 100.000 doza.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da vakcina ima dovoljno na svim vakcinalnim punktovima i da će u kontinuitetu biti nabavljane dodatne količine cepiva inostranih proizvođača.

Ona je navela da je posle više godina INstitut Torlak proizveo domaću vakcinu, čija se isporuka očekuje za desetak dana.

"To je najveća zainteresovanost za imunizaciju i najveća potrošnja vakcina protiv sezonskog gripa u ovom veku u našoj zemlji. To je najbolji i najefikasniji način da se zaštitite od gripa", rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Pojašnjava da predstoji sezona respiratornih infekcija i da je važno je da se građani zaštite od gripa, jer sezonski grip može biti teško oboljenje. Procenjuje se da grip godišnje u svetu odnese između 250.000 i 500.000 života.

Povezane vesti - "NADZOR FUNKCIONIŠE" Kon: Nema prenošenja zaraze u školi

"Vakcinacija je posebno važna ove godine kada je u cirkulaciji virus korona, te istovremena infekcija dva virusa može povećati rizik za komplikacije", pojasnila je naša sagovornica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs/ arhivska fotografija

Kisić Tepavčević podseća da je u poslednje dve godine povećano interesovanje građana za vakcinaciju i prepoznat je veliki značaj tog vida prevencije.

Povezane vesti - BEZ ČEKANJA I APLICIRANJA: Crna Gora rezervisala vakcinu protiv korone

"Pre pandemije smo predvideli dodatne doze vakcina, za oko 50.000 doza više nego prethodne sezone. U postupku javne nabavke nabavljeno je 344.00 doza vakcina", navela je ona.

Posebno je važno da se od gripa zaštite hronični bolesnici, stariji od 65 godina, osobe koje imaju imuna oboljenja, kardiovaskularni bolesnici, pacijenti sa poremećaj metabolizma, sa bubrežnom insuficijencijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve