Vesti
20.01.2023. 15:01
R.E./Beta

Beograd

Ko je sve od političara bio na obeležavanju slave patrijarha Porfirija (FOTO)

Vučić i porfirije
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je povodom Jovandana, krsne slave Njegove Svetosti, patrijarh srpski Porfirije primio visoke zvanice u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, gde je svečani čin osvećenja slavskih darova obavio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Slavskoj svečanosti su, saopšteno je, pored više arhijereja SPC-a, prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade zadužen za spoljnu politiku i bezbednost i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, potpredsednca vlade i ministarka kulture Maja Gojković, direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, nadbiskup beogradski Ladislav Nemet, predstavnici privrednog i kulturnog života srpske prestonice. 

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na praznik Sabora Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu. Sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi sremski Vasilije, vranjski Pahomije, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim i šabački Jerotej.

Vučić je iskoristio priliku da patrijarha SPC Porfirija obavesti o "težini pritisaka sa kojima se Srbija suočava po pitanju Kosova i Metohije".

Vučić je u objavi na Instagram nalogu budućnostsrbijeav čestitao slavu, Svetog Jovana, svim pravoslavnim vernicima koji danas slave tog sveca.
 

"Čestitao sam patrijarhu srpskom Porfiriju krsnu slavu Svetog Jovana i obavestio ga o težini pritisaka sa kojima se Srbija suočava po pitanju Kosova i Metohije. Svim pravoslavnim vernicima koji slave Svetog Jovana želim srećnu slavu, zdravlje i radost", naveo je Vučić.
 

Kako je saopštila SPC, patrijarh je predsedniku Srbije preneo "jasan i nedvosmislen stav" crkve da su Kosovo i Metohija "sastavni i neotudjivi deo Srbije" i da je očuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije "ustavna obaveza i imperativ kako za SPC tako i za našu državu".

"U tom smislu patrijarh Porfirije i arhijereji su izrazili uverenje da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije", stoji u saopštenju SPC.
 

Navodi se i da će SPC "uvek podržavati rukovodstvo Srbije u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Srbije, kao i za saživot u miru i međusobnom razumevanju u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju.

Obeležavanju krsne slave patrijarha SPC prisustvovali su i ministri spoljnih poslova i kulture, Ivica Dačić i Maja Gojković kao i beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije se sprema za posetu Americi
Porfirije

SPC

12.01.2023. 16:11

Patrijarh Porfirije se sprema za posetu Americi

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije boraviće od 24. januara od 5. februara u SAD, a svoju posetu započeće u Njujorku, saopštila je SPC.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve