Ko pravi koaliciju, a ko ukida takse?

Ko pravi koaliciju, a ko ukida takse?

Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Gotovo dva miliona građana Kosova i Metohije biralo je danas svoje predstavnike u kosovskom parlamentu. Nepunih sat vremena nakon što su zatvorena birališta, tri stranke su proglasile pobedu – Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe, Demokratska partija Kosova (DPK), Kadri Veseljija i Pokret Samoopredeljenje, lidera Aljbin Kurtija.

Reč pobeda čula se i u Beogradu, nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji nije krio oduševljenje ostvarenim rezultatom Srpske liste, koja je osvojila svih 10 mandata u parlamentu.

Uspeh Srpske liste je neminovan, a kada je reč o pobedniku na kosovskim izborima sve je još u domenu preliminarnih rezultata. Prema poslednjim podacima CIK-a, na 70,16 odsto obrađenog materijala, Samoopredeljenje predvodi sa osvojenih 26,03 odsto glasova, drugi je Demokratski savez Kosova sa 25,35 procenata, a treći DPK sa 21,65 odsto glasova.

“Na osnovu ovih preliminarnih rezultata očigledno da imamo pobedu opozicije. Tema korupcije, koja se spominjala u kampanji, očigledno je pogodila građane Kosova i to je verovatno osnovni razlog zbog čega su se oni odlučili da više veruju opoziciji nego vlasti. Pobeda opozicije je i poruka budućim vladarima Kosova, da je priča oko korupcije i organizovanog kriminala prevršila svaku granicu tolerancije”, ističe za Ekspres analitičar Dušan Janjić.

AP Photo/Visar Kryeziu

AP Photo/Visar Kryeziu

Kako se i očekivalo, nijedna stranka na izborima nije obezbedila većinu. Uslediće pregovori o formiranju koalicije, a Janjić ipak ne očekuje savez Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog savez Kosova. Prednost daje PDK stranci Kardija Veseljija.

“Očekujem koaliciju između LDK i PDK, možda sa Pacolijem… Međutim isto tako ne isključujem da Socijaldemokratska partija napusti koaliciju sa Haradinajem. To bi trebalo da bude neka nova vlada, plus 10 poslanika manjina”, navodi Janjić za Ekspres.

Najveći gubitnik ovih izbora je Ramuš Haradinaj – procenjuje se da je Alijansa za budućnost Kosova osvojila oko 10 odsto glasova. Takava loš izborni rezultat, kaže analitičar Branko Radun, mogao bi konačno da oslabi poziciju zadržavanja taksi na srpsku robu.

“Ipak, ko god da se nađe u poziciji da donese odluku o ukidanju taksi, neće mu biti lako jer će naići na sigurnu osudu dela kosovske javnost. Ipak sa druge strane oni će uraditi ono što im se kaže sa zapada”, ističe Radun za Ekspres.

Makar kada su u pitanju stranke sa najviše osvojenih glasova, LDK i pokret Samoopredeljenja, Dušan Janjić smatra da bi njihov pristup taksama mogao da bude drugačiji.

“Ako gledamo buduće pregovore, stranke imaju različite stavove po tom pitanju. LDK je za ukidanje taksi, dok je Samoopredeljenje verovatno za još neke drastičnije mere poput prekida saradnje. S obzirom da se tu pita i međunarodna zajednica, mislim da upravo taj dijalog sa Beogradom diskvalifikuje Kurtija i da će se verovatno zbog toga praviti koalicija bez njega”, podvlači Janjić.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Luka

    Govoreći o sebi Kurti je istakao da je Albanac po nacionalnosti i da su Albanija i tzv. Kosovo dve države, ali jedna nacija, to jest kao dve Nemačke, ali ne i kao Nemačka i Austrija. Onda ne moze osporiti isto pravo Srbima da su Srbi i da su sa Srbijom jedna nacija i jedna drzava, jer je Kosovo i Metohija deo Srbije po rezoluciji 1244, niti smo kao 2 Nemacke niti su Srbi sa Kosova kao Siptari sa Kosova i Albanci iz Albanije.

+ Ostavite komentar