Hronika
02.12.2021. 12:05
Tanjug

Hag

Tači opet traži kućni pritvor

Hašim Tači, 2. 12. 2021.
Izvor: MONTENENGRO GOVERNMENT POOL / MONTENENGRO GOVERNMENT / POOL

Odbrana nekadašnjeg kosovskog predsednika i prvog čoveka tzv OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i Metojihi 1998/1999. godine, podnela je novi zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu iz pritvora u Hagu, gde se nalazi 13 meseci.

Tačijevi branioci su u dopisu od 30. novembra koji je  objavljen ovog četvrtka, od sudije za prethodni postupak zatražili da zakaže sednicu na kojoj bi saslušao predstavnike kosovske policije u vezi sa mogućnostima da se Tači pusti u kućni pritvor u njegovom domu na Kosovu.

Alternativno, sednicu traži i radi saslušanja predstavnika vlade tzv. trećih zemalja u vezi sa mogućnostima i njiihovim garancijama za Tačijev boravak na njihovoj teritoriji, kao i radi saslušnja stranaka u postupku.

Zbog tajnosti i bezbednosti postupka imena trećih država nisu obelodanjena u ovom podnesku Tačijevih branilaca.

Oni svoj zahtev obrazlažu tvrdnjom da nema rizika da se će Tači dati u bekstvo ako se nađe van pritvora u Hagu jer se i do sada odazivao svim pozivima tužilaštva i suda, zatim da neće ometati postupke uticanjem na svedoke, kao i da bi nametnuti uslovi za privremenu slobodu otklonili i sve druge rizike.

Podsećaju da su i kosovska policija i vlade trećih država dale garancije da mogu da ispoštuju uslove za Tačijevo privremeno puštanje iz pritvora.

Hašim Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za igru je potrebno šestoro
open balkan, 28. 11. 2021.

Otvoreni Balkan

28.11.2021. 22:00

Za igru je potrebno šestoro

Gotovo tri četvrtine građana Srbije (72 odsto) koji su čuli za "Otvoreni Balkan“ podržavaju ovu inicijativu. Isti je slučaj sa dve trećine građana Severne Makedonije (64 odsto), kao i sa 36 odsto građana Albanije.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve