Vesti
24.03.2023. 17:11
Beta

Počela prijava

Ko sve ima pravo na besplatne udžbenike osim školaraca u Beogradu

škola, knjige
Izvor: Shutterstock

Prijava za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za školsku 2023/24. godinu počela je u petak i traje do 10. aprila, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz porodica koje su primaoci novčane socijalne pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).

To pravo imaju i učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom planu, učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Prijave se podnose u školama, a roditelje će o proceduri, dokumentaciji i rokovima obavestiti razredne starešine i učitelji putem uspostavljenih kanala komunikacije, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navel da obezbeđuje komplete udžbenika za matematiku, srpski/maternji jezik, Svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao osnovni predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Za učenike od petog do osmog razreda, biće obezbeđeni udžbenici za matematiku, srpski jezik i književnost/maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Ministarstvo prosvete obezbeđuje i besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika, navodi se u saopštenju.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove
1

Veštačka inteligencija

15.02.2023. 13:10

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove

Pod fluorescentnim svetlima učionice petog razreda u Leksingtonu, u Kentakiju, SAD, Doni Pirsi je uputio svoja 23 učenika da pokušaju da nadmudre "robota" koji je ispisivao zadatke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve