Vesti
29.11.2022. 15:07
R. E.

Oštrije mere u školama

Zbog jedinice iz vladanja će se ponavljati razred?

škola, učionica, prazna učionica
Izvor: Shutterstock

U Ministrastvu prosvete oformljena je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Unija sindikata prosvethih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da je grupa formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u srpskim školama.

Pored predstavnika sindikata, društva direktora i različitih ministarstava Vlade Srbije, grupu čine i stručnjaci iz oblasti psihologije i bezbednosti.

Na prvom sastanku Radne grupe razgovaralo se o promeni podzakonskih akata koji se bave nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, a napravljen je i plan rada da bi pravilnici bili promenjeni do 20. decembra ove godine, što je zahtev samog ministra prosvete.

USPRS je predložio da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitno-disciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara i logopeda u škole u punom kapacitetu, kao i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga.

Naveli su da insistiraju na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.

Unija sindikata prosvethih radnika Srbije je nakon nasilničkog ponašanja učenika u školama u poslednje vreme najavila i štrajk i obustavu rada za 1. decembar, i to u 47 gradova Srbije. 

Kao glavni zahtev, i to po hitnom postupku, a najkasnije do polovine decembra, zatraženo je otpočinjanje pregovora o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nasilje u školama: Šta su uzroci i šta je rešenje, pitali smo stručnjake
nasilje, agresija, tuča

Škola straha

25.11.2022. 11:05

Nasilje u školama: Šta su uzroci i šta je rešenje, pitali smo stručnjake

"Učenik prvog razreda Tehničke škole u Mladenovcu napao profesora, a kasnije i policajca“, "Nastavnica pokušala da razdvoji dvojicu učenika, jedan od njih je udario pesnicom u glavu“, "Profesor fizičkog napadnut metalnom šipkom u dvorištu Tehničke škole u Boru“, "Učenica osnovne škole u Smederevskoj Palanci posekla nastavnicu po glavi zbog ocene“, "Učenik osmog razreda u Sremskoj Mitrovici fizički napao direktora udarivši ga prvo sedištem bicikla u glavu, a zatim pesnicama“…
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve