Vesti
02.01.2024. 17:00
RTV/Tanjug

Bilo ih je...

Sudski procesi koji su obeležili 2023.

Suđenje
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je prošle godine počelo nekoliko suđenja koja su izazvala veliku pažnju javnosti kao što je treće suđenje Darku Šariću, parnični postupak u slučaju Ribnikar, kao i suđenje Urošu Pašajliću za zanemarivanje ćerke, dok su neki sudski postupci dobili epilog pa je tako Goranu Džoniću izrečena kazna doživotnog zatvora za ubistvo porodice Đokić.

Veliko interesovanje javnosti ponovo je prošle godine u avgustu izazvalo treće po redu suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove organizovane kriminalne grupe, zbog sumnje da su, između ostalog, planirali ubistvo Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku koji se vodio protiv Šarića i ostalih zbog krijumčarenja kokaina.

Pored Šarića u ovom postupku sudi se i njegovom nekadašnjem advokatu Dejanu Lazareviću, koji je do hapšenja bio branilac i u slučaju organizoavane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i Urošu Radovanoviću (Mišiću), koji je služio kaznu zatvora za pokušaj ubistva, jer je na utakmici Crvena Zvezda - Hajduk 2007. godine stavio upaljenu baklju u usta žandarmu Nebojši Trajkoviću.

Rođeni brat Darka Šarića, Duško Šarić je takođe optužen u ovom slučaju, kao i tri policajca.

Šarić je prethodno u oktobru 2022. godine pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 14 godina zbog krijumčarenja ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, dok mu je u još toku ponovljeno suđenje za pranje novca stečenog trgovinom narkoticima.

Suđenje koje je obeležilo prethodnu godinu svakako je i početak parničnog postupka protiv oca, majke i Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj je 3. maja, tada 13-godišnji dečak K.K. ubio devet svojih vršnjaka i čuvara te škole, a ranio još šest osoba, odnosno pet vršnjaka i nastavnicu.

Jednu privatnu tužbu podneli su članovi porodice ubijene devojčice, a drugu 27 članova porodice stradalih za naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha, a tužbama je zatražena i novčana renta.

Po optužnici protiv oca i majke dečaka K.K. suđenje je planirano da počne krajem januara ove godine.

Nezapamćeno zanemarivanje deteta od osam godina, dovelo je prošle godine i do početka suđenja Urošu Pašajliću, jer je ćerku držao zaključanu u kupatilu, koja je, kada je pronađena kako leži u kadi, bila neuhranjena i okružena smećem.

Pašajlić ili kako su ga mediji nazvali "otac iz pakla" nije hteo da iznosi odbranu kada je u pitanju njegova ćerka, ali se odrekao roditeljskog prava i indirektno potvrdio da je devojčica do trenutka pronalaska bila bez hrane u stanu skoro sedam dana.

Dete je nevidljivo

Tragedija u Mirijevu

meda, plišana igračka, dete, deca

Tragedija u Mirijevu

31.03.2023. 17:05

Dete je nevidljivo

Suđenje koje je takođe počelo prošle godine je postupak protiv Miloša Đukića, instruktora jahanja, povodom optužbi da je izvršio krivična dela - silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i pet krivičnih dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja u Barajevu, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

Na pitanje da se izjasni o krivici Đukić je rekao da neće iznositi odbranu, ali da devojke koje su ga prijavile "nisu u pravu".

Kada je reč o presudama, prethodnu godinu obeležila je kazna doživotnog zatvora na koju je prvostepeno osuđen Goran Džonić, zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca - Gorana, Gordane i njihove ćerke Lidije.

Sumnja se da je on trostruko ubistvo počinio iz koristoljublja, jer je iz kola ubijenog Gorana Đokića nestala veća količina novca.

Krajem godine na kaznu doživotnog zatvora je prvostepenom odlukom osuđen i Miloš Nikolić, zbog optužbe da je u Zaječaru na smrt pretukao dvogodišnju ćerku svoje partnerke.

Apelacioni sud je sa druge strane, krajem godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Zoran Marjanović osuđen na kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva supruge pevačice Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine i naložio da mu se ponovo sudi.

Tokom 2023. godine izrečene su i tri pravosnažne kazne doživotnog zatvora.

Naime, Apelacioni sud u Beogradu preinačio prvostepenu presudu i na maksimalnu kaznu osudio Branislava Muratagića zbog ubistva vlasnika menjačnice Dejana Pantelića.

Isti sud je u decembru potvrdio prvostepenu presudu i pravosnažno osudio Radomira Blagojevića na kaznu doživotnog zatvora jer je Zoricu Kalinić polio benzinom i živu je zapalio, usled čega je žena preminula, a istu kaznu izrekao je Apelacioni sud u Nišu u septembru Dejanu Pavloviću zbog svirepog ubistva supruge.

Prošle godine su osuđeni i članovi takozvane "valjevske grupe" nakon suđenja koje je trajalo skoro 14 godina, jer su optuženi često menjali advokate, bežali sa suđenja, dok se jedan od članova čak isekao žiletom u sudnici.

Pripadnici ove grupe osuđeni su na ukupno 111 i po godina zatvora zbog teškog ubistva Željka Đedovića i nekoliko krivičnih dela iznuda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve