Hronika
31.03.2023. 17:05
R.E

Tragedija u Mirijevu

Dete je nevidljivo

meda, plišana igračka, dete, deca
Izvor: Shutterstock / rangizzz

Šta bi se dogodilo sa osmogodišnjom devojčicom iz Mirijeva da njenog oca njegova partnerka nije prijavila zbog fizičkog nasilja? Koliko bi još dana, nedelja, meseci i godina, izgladnela, zanemarena, neuhranjena, dezorijentisana, ležala u kadi u kojoj je provodila vreme, u zapuštenom stanu punom đubreta?

Koji god odgovor da zamislite, verovatno je manje strašan od onoga što je ovo dete već do sada preživelo. A sve nije moralo da bude tako jer, prema svemu što se sad može čuti, njena porodica od samog starta nije ulivala poverenje da će o njoj moći da se stara. Majka zavisnik, otac nezainteresovan za odgajanje deteta...

Na neki način, ipak, sve institucije koje su bile nadležne da to i utvrde propuštale su prilike da devojčici pruže mogućnost za koliko-toliko normalno detinjstvo, makar i u domu.

Odmah po rođenju deteta, 2015. godine, Centar za socijalni rad je obavešten od porodilišta da se roditelji ne brinu adekvatno o bebi. Dete je smešteno u ustanovu socijalne zaštite i pokrenut je postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja.

Sud, međutim, 2017. godine na osnovu mišljenja veštaka iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević“ samo majku delimično lišava roditeljskog prava, dok je ocenjeno da je otac "adekvatan roditelj“, ali mu nije povereno da se samostalno stara o devojčici.

Iz gradskog Centra za socijalni rad su naredne dve godine pratili stanje u porodici i funkcionisanje deteta i, kako je za RTS izjavila supervizorka službe za decu GCSR Smilja Igrić, "dve godine praćenja porodice nisu dale nekakve indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta“.

Da nema zanemarivanja procenjeno je i 2020. godine kada je otac, nakon što su komšije u zgradi prijavile da se čuje dečji plač, sa detetom došao u Centar.

Tada, očigledno, pažnja nadležnih popušta, ako je ikada i bila adekvatna, jer niko ne primećuje da dete nije pošlo najpre u predškolsko, a potom i u osnovnu školu.

I to je, po svemu sudeći, ključni trenutak. Kako je moguće da to ne primeti ni Centar za socijalni rad, ni predškolska ustanova, pa potom osnovna škola? Šta su radili u domu zdravlja ako su videli da dete nije prošlo potrebne preglede za upis u predškolsko i u prvi razred osnovne škole?

Kako je dete postalo nevidljivo za institucije? Pitanjem ko je zatajio u lancu nadležnih institucija baviće se u narednom periodu Zaštitnik građana Zoran Pašalić. On je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa. Odgovore u narednih 15 dana treba da mu dostave Prvi osnovni sud, Gradski centar za socijalni rad, domovi zdravlja Zvezdara i Palilula, Uprave Gradske opštine Zvezdara, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i policija.

Sve navedene ustanove su zapravo tačke gde je mogla da se upali "crvena lampica“ da nešto nije u redu. Ali sve su ostale u mraku. Da li ikoga od njih sada grize savest?

Ima, međutim, i važnijih pitanja – koliko je još sličnih slučajeva u Srbiji? Kako je, osim za institucije, devojčica postala nevidljiva i za obične ljude, komšije? Ako su već 2020. godine prijavili plač deteta, kako je moguće da se u naredne tri godine niko ne zapita da li je sve u redu u tom stanu, kako će se ispostaviti, strave i užasa? Da li je moguće da devojčica nijednom nije zaplakala? Da li je moguće da se niko nije zapitao zašto je ne viđa kako, možda, sa ocem ide u parkić? I u kom trenutku smo svi naučili da nam je najlakše da okrenemo glavu od tuđe nevolje?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dete koje prisustvuje nasilju u porodici i samo je žrtva"
zlostavljanje-dece-3.jpg

Ombudsman traži

15.03.2023. 18:05

"Dete koje prisustvuje nasilju u porodici i samo je žrtva"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je na usvajanje izmena zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojima bi se propisalo da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve