Vesti
17.05.2023. 18:25
Beta

Darija Kisić

Hraniteljske porodice u Srbiji - koliko ih ima i koliko dece podižu

deca
Izvor: Shutterstock

U Srbiji ima oko 4.000 hraniteljskih porodica, u kojima je smešteno oko 6.000 dece i mladih do 26 godina, a procene su da trenutno nedostaje oko 340 hraniteljskih porodica, izjavila je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

Kisić je na skupu "Realni problemi u hraniteljstvu" kazala da će to ministarstvo promovisati značaj hranitelja da bi se građani prijavljivali za hraniteljstvo.

Ona je ukazala i na to da je hraniteljstvo privremena mera porodičnopravne zaštite, čiji je cilj da se deci bez roditeljskog staranja i mladim osobama obezbede nega, zaštita, vaspitanje, obrazovanje i uslovi za optimalan razvoj u porodičnom okruženju.

Ministarka je kazala da joj je drago što u Srbiji postoje ljudi spremni da preuzmu tu važnu i veliku odgovornost i dodala da hraniteljstvo "nije samo omogućavanje i zadovoljavanje osnovnih fizioloških potreba deteta uz finansijsku podršku države, već to podrazumeva podršku i pomoć u trenucima kada je deci itekako teško".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca bez roditeljskog staranja: Uplašeni, nesamostalni, anksiozni
dete, tuga, usamljenost

Istraživanje pokazalo

17.11.2021. 18:19

Deca bez roditeljskog staranja: Uplašeni, nesamostalni, anksiozni

Veliki broj mladih koji izađu iz sistema socijalnih ustanova, oseća se uplašeno, ne znaju kako da nađu posao i misle da mogu da se oslone samo na sebe ali su nesamostalni, pokazali su rezultati istraživanja "Vršnjačkg istraživanje o napuštanju alternativnog staranja" koje je sprovela organizacija SOS Dečja sela Srbija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve