Vesti
20.08.2021. 19:05
Tanjug

UNHCR

Koliko u Srbiji ima izbeglica iz Avganistana

Avganistan, 20. 8. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

U Srbiju su od početka ove godine pristigla 2.874 državljana Avganistana, od kojih je približno 600 dece, uglavnom dečaka bez pratnje, kojima je potrebna posebna zaštita, saopštio je UNHCR.

"Trenutno je 1.177 državljana Avganistana smešteno u 13 centara u našoj zemlji, kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije", navodi UNHCR i poziva sve države da izbeglicama omoguće da zatraže sigurnost, bez obzira na status, naglašavajući da bi nemogućnost da to urade dovela u rizik živote velikog broja ljudi.

Prema rečima Frančeske Boneli, predstavnice UNHCR-a u Srbiji, trend dolazaka nije se menjao u proteklim mesecima. Glavni razlozi zbog kojih su napustili Avganistan bili su strah od oružanog sukoba i povrede.

"Naši timovi na terenu u Preševu i Beogradu pomno prate kretanja u regionu. U ovom trenutku ne primećujemo veću učestalost dolazaka državljana Avganistana - trend je stabilan, kao i u proteklim mesecima. Povećani dolazak avganistanskih izbeglica u Srbiju tenutno se ne očekuje imajući u vidu da je kriza najvećim delom unutar zemlje", zaključila je Boneli.

UNHCR podseća da je više od pola miliona civila tokom ove godine raseljeno unutar Avganistana. Žene i deca, kako navode, čine čak 80 odsto od više od 250.000 ljudi koji su od kraja maja bili primorani da napuste svoje domove.

Rastuće nasilje i nesigurnost doveli su do raseljavanja više od 550.000 avganistanskih civila ove godine. Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) smatra da je najvažnije da civili kojima u Avganistanu preti opasnost mogu da zatraže sigurnost, po potrebi i u susednim zemljama. Tim povodom apelovali su na zemlje susede Avganistana da državne granice drže otvorene.

Takođe, UNHCR je zatražio zabranu prisilnog povratka državljana Avganistana.

Pozdravili su odluku nekoliko zemalja koje su privremeno obustavile deportacije neuspelih azilanata i pozvao sve zemlje da učine isto, da zaustave prisilne povratke državljana Avganistana za koje je ranije utvrđeno da im nije neophodna međunarodna zaštita.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve