Vesti
05.04.2024. 21:15

Alarmantno

U Srbiji 78 opština nema službu hitne pomoći

1
Izvor: Shutterstock

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je danas da napuštanje lica mesta, kada je bilo kakva saobraćajna nesreća u pitanju, nije krivično delo po našem zakonu, ali da je "moralna i ljudska obaveza".

Okanović je za RTS izjavio da kod pružanja pomoći povređenima u saobraćajnim nesrećama problem predstavlja i to što 78 opština u Srbiji nema službu hitne pomoći, već na lice mesta izlaze dežurni lekari ili samo vozači.

Prema njegovim rečima, problem kod brzog reagovanja povodom saobraćajnih nesreća predstavlja i to da se dešava da se, ukoliko se poziv uputi sa mobilnog telefona, javi operater hitne pomoći koja nije nadležna za to područje, koji zatim upućuje osobu koja je pozvala na neki drugi broj.

Govoreći o slučaju dvogodišnje devojčice Danke Ilić, za koju su dvojica muškaraca priznali da su je udarili kolima u okolini Bora i zatim bacili na obližnju divlju deponiju, Okanović je rekao da "ako je brzina (automobila) bila 20 kilometara na čas, najverovatnije da je dete posle udarca bilo živo, i to bez teških povreda".

On je kazao da u Srbiji "nije retka pojava da neko napusti mesto saobraćajne nesreće".

"Svako bekstvo sa lica mesta, svako napuštanje, nije rešenje problema. To je još veći problem, sigurno će vas pronaći", kazao je Okanović.

Podsetio je da se u slučaju dvogodišnje devojčice iz Bora ne radi o saobraćajnoj nesreći, već o teškom ubistvu.

"Ako nakon saobraćajne nezgode uzmete osobu koja je povređena i bacite na deponju, onda se radi o ubistvu, teškom ubistvu", rekao je Okanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve