KON: Očekujemo da “dobar deo zemalja” otvori granice

KON: Očekujemo da “dobar deo zemalja” otvori granice

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/bs


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da “nije nemoguće” da se uvede obavezna samoizolacija za građane koji se vraćaju iz inostranstva i dodao da se očekuje da će zbog pada broja zaraženih pojedine zemlje otvoriti granice za državljane Srbije.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, zaključno sa 8. septembrom, Srbija je imala 17,58 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je najmanje u regionu i tri puta manje nego što je prosek za celu Evropu, a Kon je za RTS, na pitanje zašto naši ljudi onda ne mogu da putuju u inostranstvo, rekao da će se to promeniti i da je to birokratski usporeno.

Povezane vesti – “Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice”

“Imamo situaciju da će dobar deo zemalja samim tim što je palo ispod 25, a i dalje je u opadanju, otvoriti granice, to je sigurno i to se može očekivati”, rekao je Kon.

Shutterstock

Shutterstock

On je naglasio da se takve odluke ne donose iz dana u dan, već nekoliko puta mesečno.

Veliki broj građana Srbije nalazi se na letovanju u inostranstvu, a Kon je rekao da se već više od mesec dana raspravlja da li treba da se uvede karantin za njih kada se vrate u zemlju.

Povezane vesti – Srbija ostaje van liste zemalja čiji građani mogu u EU

“Postoji taj racionalan pristup šta može da se sprovede, a šta ne može. Ono što ne može da se sprovede, onda je teško i uvoditi”, rekao je Kon ističući da neko, da bi bio u obaveznoj samoizolaciji, mora da dobije rešenje, a da bi obavezno testiranje dovelo do toga da se “zapuše laboratorije”.

Kon je zaključio da “nije nemoguće da se uvede i obavezna samoizolacija, ali se jednostavno teško može sprovesti”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar