KON: Od prošle nedelje Beograd je ušao u početak trećeg talasa

KON: Od prošle nedelje Beograd je ušao u početak trećeg talasa

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs


Beograd je u toku prošle nedelje ušao u treće povećanje zaraženih koronavirusom ili početak trećeg talasa i teško je verovati da će to da se zaustavi i vrati na ono stanje od pre nekoliko nedelja, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Na pitanje o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u slučaj velikog broja zaraženih, Kon kaže da je to neprekidno pitanje, ali da on na njega ne zna odgovor.

“Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim”, rekao je Kon na TV Pink.

Napomenuo je da sada ulazimo u situaciju kada će sve češće da se pominju restriktivne mere, jer se u naredne dve nedelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje, pa i proširenje ovog virusa ne samo na teritoriji Beograda nego i na teritoriji cele Srbije.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Objasnio je da je to ono što nas očekuje u prirodnom toku, a da od sprovođenja preventivnih mera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo.

Kon je rekao da ćemo danas verovatno imati ispod 100 novozaraženih, ali da je to zbog toga što se subotom i nedeljom manje pacijenata javlja na testiranje.

“Pravi brojevi će stići tek od utorka”, kaže Kon i navodi da povećanje broja zaraženih zavisi od toga da li se sprovode ili ne sprovode preventivne mere koje se odnose na nošenje zaštitnih maksi, držanje distance i higijenu ruku.

Povezane vesti – Još nismo ni blizu leka

Naveo je da smo u situaciji gde počinje da vri u čitavoj Evropi i da se približavamo zimi kad je prenošenje svih virusa dominantno, a da smo u problemu ako u ovom trenutku ne razumemo značaj preventivnih mera.

Kon kaže da ako inport virusa u škole bude iznenadno vrlo veliki tada nastaju i ozbiljni problemi vezano za obolevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Napomenuo je da su u ovom trenutku možda bitniji ti veliki kolektivi sa više hiljada zaposenih, jer se stiče utisak da se ne sprovode mere, pa je važno posebno obatiti pažnju na transport radnika, budući da je to ranije bio najčešći način prenosa korona virusa.

Povezane vesti – Da li smo spremni za drugi talas?

Upitan o leku Remdesivir, koji se koristi u borbi protiv Covida-19, a koji je od danas dostupan pacijentima u Srbiji, Kon kaže da je stav infektologa da se u medijima ne priča o efektima lečenja.

On je rekao da je sada već dolazi deseti protokol u lečenju i da se neprekidno usavršava taj složeni način lečenja koji se preporučuje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar