Vesti
09.07.2020. 14:30
Tanjug

KON: Protiv smo policijskog časa, videćemo da li je to greška

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Medicinski deo kriznog štaba protivi se uvođenju policijskog časa, koji jeste najjednostavnija mera za sprečavanje širenja korona virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da će na današnjoj sednici, u 12 sati, biti doneta definitivna odluka o novim merama, među kojima će svakako biti zabrana javnog okupljanja.

Kon za RTS kaže da je suština mera zabrana kontakata, a da je najjednostavniji policijski čas, kojem se, međutim, protive skoro svi iz medicinskog dela kriznog štaba.

"Da li je to greška ili ne, to ćemo videti tek posle, jer potpuno zatvaranje Beograda omogućilo bi bar tokom vikenda da tog prenosa nema", rekao je Kon i dodao da će definitivnu odluku doneti Krizni štab na sednici u 12 časova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

"Naznačio je juče i predsednik i ja sam mu svojevremeno rekao da je to krajnje nepopularno, ali i najsigurnije", rekao je Kon.

Dodaje da će odluka svakako biti zabrana javnog okupljanja i da tu nema dileme.

Kaže i da zabrana kontakata mora da bude mera "u glavi građana" ističući da su svetska istraživanja pokazala da ako svi nose masku postoji samo 1 odsto mogućnosti da se virus prenese.

Povezane vesti - U Srbiji 357 novoobolelih, preminulo 11 ljudi

Kaže da su neprihvatljive sve proslave, mature, svadbe, jer će urušiti sistem i neće imati mesta za hospitalizaciju svih ljudi.

"Moramo krajnje obiljno to shvatiti - nema se utisak još uvek toga, ali je činjenica da nema mesta u bolnicama", rekao je Kon.

Upitan da objasni svoj post na Fejsbuku, u kojem je napisao da bi svoje mesto u kriznom štabu "ustupio" svom profesoru u penziji Zoranu Radovanoviću koji kritikuje "politizaciju struke", Kon je istakao da ne može dezertirati dok je ovakva sitaucija i da će nastaviti da radi svoj posao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

"To ništa ne znači osim onoga što je napisano, ne mogu da napustim brod kad je ovakva situacija, to ne dolazi u ozbir", rekao je Kon.

Kad je reč o testovima, Kon kaže da se u broj tesitranih uključuju PSR testovi, ali i svi drugi.

Povezane vesti  - Još nismo ni blizu leka

On ocenjuje da će situacija u vezi sa korona virusom trajati do 2022. godine i da je to epidemiološki zadatak, te da više ne smeju da postoje nekoherentne izjave struke

Kaže da će dolaziti do smirivanja situacije, pa do novih talasa, a da postoji mogućnost ogromnog talasa koji može da dođe na jesen.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve