KON: Smanjuje se aktivnost virusa u Beogradu

KON: Smanjuje se aktivnost virusa u Beogradu

Tanjug/D Kujundzic


Epidemiolog Predrag Kon je na konfereciji Kriznog štaba rekao da se situacija u glavnom gradu popravlja, ali je naglasio da je oprez neophodan.

“Broj onih koji se javljaju u kovid ambulante sa simptomima respiratornih bolesti i dalje opada, broj pregleda kao i broj onih koji se tretiraju kao sumnjivi na kovid i kojima se uzima bris. Taj broj opada od 13. jula i sa drugim avgustom je u Beogradu bilo 252 takva slučaja, što je u odnosu na 900 koji su bili pre 13. jula znatno opadanje”, rekao je Kon.

Navodi da mesta poput Ade predstavljaju rizik koji savki pojedinac za sebe prihvata.

Komandant vojne bolnice “Karaburma”, anesteziolog pukovnik Ivo Udovičić navodi da cifre jesu optimistične, ali i da je dovoljno da bude nekoliko ispada pa da se situacija u Beogradu ponovo zakomplikuje.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

“Čuo sam zamisao da se smanji broj kupača, ali nismo još o tome detaljisali. Najteži su vikendi, tada je najveća navala. Ipak treba preneti poruku da su ta mesta, pogotovo Ada dodatni rizik koji svaki pojedinac prihvata. Oni koji odlaze moraju da vode računa i time smanje mogućnost. Kažnjavanje je teško sprovodljivo, ali mora se nekako kontrolisati”, naveo je Kon.

“Početak školske godine glavno pitanje za sve”

Govoreći o predstojećoj školskoj godini navodi da je polazak u školu sada najznačajnije pitanje.

Povezane vesti – U Srbiji 258 novoobolelih

“Danas smo dobili dopis od Ministarstva. Neke stvari su, pretpostavlja, dobro procenjene od sami prosvetara. Zamisao je jedna stvar, a sprovođenje druga. Nisam spreman da odgovorim kako će se to sprovoditi, a pitanje o maskama će takođe morati da se diskutuje. Nije jednostavno donositi odluke o tom pitanju. Što se tiče vrtića, postoje situacije kada je nemoguće da se stalno nose maske, pa će i ovde biti pitanja kada će doći do izuzeća, konsultovaćemo pedijatre”, objasnio je Kon.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Teže forme bolesti prenete na stariju populaciju

Komandant vojne bolnice Karaburma, anesteziolog pukovnik Ivo Udovičić navodi da su teže forme bolesti prenete na stariju populaciju, a da je dobar deo mlađih otišao sa oštećenjima pluća.

Povezane vesti – U “Mišoviću” se leči 195 kovid pacijenata, desetoro dece

“Vojna bolnica ‘Karaburma’ radi u punom kapacitetu. I dalje u odnosu na broj imamo 10 i 20 odsto pacijenata s teškom kliničkom slikom. “, objasnio je Udovičić.

Poziva na stanovništvo da nosi maske.

“Nemamo ništa protiv da idete u restorane i klubove, ali nosite maske i držite distancu. Time štitite sebe, svoje najbliže, ali i nama olakšavate posao”, apelovao je Udovičić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar