Vesti
13.12.2021. 18:20
Tanjug

"Ovo nije kraj"

Kon: Tražimo kovid propusnice 24 sata

Predrag Kon
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da bi nova varijanta korona virusa omikron mogla da se pojavi u našoj zemlji oko Nove godine, kada počnu da dolaze naši ljudi koji ne žive u Srbiji.

"Novi soj koronavirusa omikron je došao u više od 60 zemalja. U našoj zemlji još uvek nema potvrđenih slučajeva, ali to ne znači da virus nije tu", kazao je Kon gostujući na TV Prva.

Kako je naveo, u Srbiji je broj novozaraženih znatno manji i brojevi padaju.

"Mi očekujemo dalji pad. Juče je zabeleženo manje od 1.000 novozaraženih, neće biti tako malih brojeva, ali možemo očekivati oko 1.500 dnevno obolelih. Situacija je daleko od povoljne, ali ono što je bitno da je trend poboljšanje, to je dobro", rekao je epidemiolog.

koronavirus
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Osvrnu se na broj novoobolelih u školama i rekao da je jako bitno što se situacija stabilizovala i da broj novozaraženih u školama miruje.

Epidemiolog je naglasio da je bitno da se shvati da je jako malo vremena prošlo od pojave novog soja i da je još uvek rano da se govori o karakteristikama omikrona.

"Ova varijanta se lako prenosi kroz sve populacije. Može se očekivati kod dece. Još uvek nemamo jasne podatke kakav je ovo soj, ali je jasno da je ovo blaža varijanta, što je dobro", naglasio je Kon.
 

Što se tiče vakcinacije i njene efikasnosti kod omikron soja, Kon je kazao da treća doza vakcine najbolje sprečava novu varijantu virusa.

"Spustila se efektivnost vakcine. Prve dve doze su najbitnije, ali treća doza je potrebna i zato još jednom apelujem na sve za primanje treće doze. U ovoj situaciji, dok čekamo novi soj, vreme je da se zaštitimo".

Kaže da što se tiče novih mera , Krizni štab nije odstupio.
 

"Tražimo kovid propusnice 24 sata, pokazalo se da je uvođenje kovid propusnica dobro".
 

Epidemiolog i član Kriznog štaba navodi da ovo još nije kraj.

"Ljudima mora da bude jasno, ovo nije kraj", dodao je on.

Što se tiče proslave Nove godine, epidemipiolog kaže da se "trese".

"Tresemo se od zabrinutosti zbog Nove godine, vrlo sam skeptičan. Nova godina je ogroman izazov. Svi volimo da popijemo, olabavimo pažnju i to je trenutak kada virus kreće da se širi", naveo je Kon.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kon: Ne odustajemo od strožih mera dok ne uđemo u bezbednu zonu
Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Epidemiolog naglašava

08.11.2021. 10:51

Kon: Ne odustajemo od strožih mera dok ne uđemo u bezbednu zonu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će kovid propusnice, koje će od danas biti na snazi od 20 časova umesto od 22 časa, dovesti do blagog pada novozaraženih u narednih nedelju do dve.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve