KON: Ukidaćemo mere tek kad danima bude manje od 100 obolelih

KON: Ukidaćemo mere tek kad danima bude manje od 100 obolelih

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr


Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je rano govoriti o ublažavanju mera uvedenih u borbi protiv koronavirusa.

Kon je za Blic istakao da će sa ukidanjem mera moći da se počne tek kada broj novozaraženih bude znatno i stabilno ispod 100.

On je naveo da će se tek raspravljati o popuštanju mera i dodao da smatra da je sada važnije da počne održavanje kulturnih događaja, iako, kako je rekao, postoje argumenti da se pre toga produži radno vreme kafića, što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“I dalje tako mislim, ali ne mogu da budem slep ili da ne čujem sve potrebe koje se upućuju i na Krizni štab i na one koje se bave ekonomskim pitanjima. Jasno je da bi bilo najbolje da se što manje stvaraju uslovi za prenos virusa, ali istovremeno ako izgubimo prihode, onda nismo ništa dobro uradili”, kazao je Kon.

Povezane vesti – Još nismo ni blizu leka

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

On je ukazao da je ekstremno važno poštovanje propisanih mera, posebno nošenje maski, zbog početka školske godine.

Kon je naveo da nije isključena mogućnost uvođenja samoizolacije za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva i da nesumnjivo postoji epidemiološki rizik slobodnih granica.

Povezane vesti – “Lično ne odbacujem mogućnost karantina po povratku u Srbiju”

“Zbog toga uvodimo restrikcije za strane građane koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije. Naši građani se za sada vraćaju u zemlju bez obaveze testiranja ili samoizolacije, ali situacija je dramatična i ne bi trebalo niko da se iznenadi ukoliko nešto postane obavezujuće za povratnike”, upozorio je on.

Naglasio je da se može očekivati da će narednih dana broj novozaraženih biti između 100 i 200, a da će se potom smanjivati.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar