Vesti
13.12.2022. 12:40
Beta

Deset tačaka

Šta se nalazi u tekstu EU osnovnog sporazuma Kosova i Srbije

1
Izvor: Shutterstock

Predloženi tekst osnovnog sporazuma Kosova i Srbije predviđa nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i zaštitu nacionalnih manjina kao osnovnih uslova za mir, objavio je prištinski portal Koha.net.

Navodi se da se radi o sporazumu koji sadrži deset tačaka i koji je navodno dostavljen strankama u avgustu, dok su visoki zvaničnici EU rekli su da je isti tekst ažuriran i da je sada postao predlog "svih 27 zemalja članica Evropske unije".

Zapadni izvori su za portal rekli da je ova verzija bez ažuriranja koja su u međuvremenu napravljena, ali da "nije bilo promena u glavnim tačkama i idejama".

U sporazumu koji ima deset tačaka, a čija autentičnost nije zvanično potvrđena, u prvoj tački se kaže da će "stranke međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na bazi jednakih prava", i da će "obe strane medjusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate".

U drugoj tački sporazuma ističe se da će se "obe strane rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije".

Treća tačka navodi da će "u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane rešavati svaki međusobni nesporazum samo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile".

"Polazi se od pretpostavke da nijedna od ove dve strane ne može predstavljati drugu stranu u medjunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj medjunarodnoj organizaciji", kaže se u tački četiri, dok se u petoj tački navodi da će "obe strane podržati svoje aspiracije da postanu članice Evropske unije".

U tački šest se navodi da "iako ovaj osnovni sporazum predstavlja važan korak normalizacije, obe strane će novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, koji će dovesti do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa".

Dodaje se da su strane saglasne "da u budućnosti produbljuju saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i veza, odnosa u pravosuđu i sprovođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica i drugih oblasti".

U sedmoj tački se ističe da su obe strane posvećene postizanju konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu kroz neke specifične oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktnih kanala komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Dodaje se i da će "stranke formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima".

"Strane će razmeniti stalne misije. One će biti smeštene u sedištu odgovarajuće vlade. Praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija biće obrađena posebno", navodi se u osmoj tački predloga sporazuma.

U tački devet navedeno je da "obe strane konstatuju posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijske pomoći za zajedničke projekte za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti".

U poslednjoj, desetoj tački sporazuma, strane se obavezuju da formiraju zajedničku komisiju za praćenje sprovođenja ovog sporazuma, kojom će predsedavati EU, i da potvrđuju svoje obaveze prema sporazumima iz dosadašnjeg dijaloga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve