Vesti
28.02.2022. 12:39
R.E./Kosovo online

Armend Mehaj

Kosovo traži hitan prijem u NATO i i stalnu bazu SAD

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo Kosova u NATO i zatražio da Sjedinjene Američke Države uspostave stalnu bazu američkih snaga na Kosovu.

On je putem Facebook naloga Fejsbuku pozvao sve države koje oklevaju da priznaju Kosovo, da to urade što pre.

"Na osnovu realnosti stvorene nakon ruske vojne agresije u Ukrajini i njenog odraza u ukupnom bezbednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i sveta, tražimo od SAD i svih saveznika i partnerskih zemalja da ubrzaju proces članstva Kosova u NATO. Naši saveznici i zemlje članice NATO koje oklevaju da priznaju nezavisnost Кosova, poručujem da ne oklevaju više", napisao je on, prenosi Kosovo online.
 

Dodao je da u ovo vreme odgovorne države i narodi ne bi trebalo da isključe nikog u zajedničkoj viziji i pred zajedničkim zlom.

Mehaj navodi da Kosovo zajedno sa svojim narodom, čvrsto sa saveznicima stoji na pravoj strani istorije.

"Kosovo i njeni građani, dokazali smo i potvrdili čvrst stav i odlučnost da smo dostojni borci u odbrani evroatlantskih vrednosti slobode, mira i demokratije, vrednosti na kojima stoji NATO i svoje misija", naveo je Mehaj.

On je takođe poručio da je uspostavljanje stalne baze SAD hitna potreba za garantovanje mira, bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i šire.

"Vreme da ponovim svoj poziv našem nezamenjivom savezniku, Sjedinjenim Državama, da uspostavi stalnu vojnu bazu, kao punu garanciju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu i šire", kazao je Mehaj.
 

Kako je istakao "Kosovo je svesno potencijalnih izazova, pretnji i opasnosti" i tim povodom pozvao je da se "deluje danas", kako bi se sprečilo "nepredvidivo zlo za region, kontinent i svet".

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti poručio Lajčaku: Kosovo se ne plaši ZSO
Kosovo

"Ali smo oprezni"

02.02.2022. 13:14

Kurti poručio Lajčaku: Kosovo se ne plaši ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da se Kosovo ne plaši fomiranja Zajednice srpskih opština, ali je vlada u Prištini na oprezu, preneo je "Reporteri".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve