KOSOVO VIŠE NEMA VEĆINU U UN: Sijera Leone povukla priznanje Kosova

KOSOVO VIŠE NEMA VEĆINU U UN: Sijera Leone povukla priznanje Kosova

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr


Sijera Leone poslednja je država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, javlja Tanjug.

Ta agencija je navela da je to saopštio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se nalazi u službenoj poseti toj zemlji.

Naznaku da uskoro sledi još jedno povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova juče je dao predsednik Srbije, koji je u vašingtonu izjavio “da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova”.

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

Pročitajte još: Đurić – Srbija zabrinuta zbog Kurtijevih pretnji

“Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN”, rekao je Dačić Tanjugu.

Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.

“To znači da Kosovo više nema većinu u UN”, rekao je Dačić Tanjugu.

On je naveo da je ovo “otpriznavanje” nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008 godine.

Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprede.

“Predsednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preisputaju svoj stav o priznanju Kosova”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da se očekuje poseta predsednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posetu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar