Vesti
21.01.2023. 08:55
Beta/R. E.

Gabrijel Eskobar

"ZSO će biti formirana, sa ili bez Kurtija"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja Kosova, i da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.

Eskobar je za Glas Amerike rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, sa ili bez volje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i naglasio da formiranje ZSO i pregovori o francusko-nemačkom predlogu "nisu u potpunosti povezani".

Na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO, Eskobar je poručio da "jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka".

Takođe je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti "ne mora da se složi" sa formiranjem Zajednice srpskih opština jer se "Kosovo već složilo".

"Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na severu i ostatka zemlje", rekao je Eskobar.

On je dodao da međunardona zajednica očekuje i zahteva od Prištine da formira ZSO.

Upitan da li će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, Eskobar je odgovorio da "na prvom mestu, dijalog nije ni prestajao", ali da je "izazov bio to što je postao instrument za rešavanje kriza".

"Želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-nemačkog predloga. Mi mislimo da je taj predlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj predlog i želimo da bude dobro rešenje za obe zemlje. Drugim rečima, želimo da otvori evropsku perspektivu za obe zemlje, otvori mogućnost za veću saradnju ne samo sa Evropom, već i regionom i SAD", rekao je američki izaslanik.

Američki diplomata je govorio i o potencijalnim ekonomskim posledicama po Srbiju ako nastavi sa aktuelnom politikom prema sankcijama Rusiji, i zabrinutosti zbog navodnog delovanja ruske Vagner grupe u Srbiji.

"Mislim da će biti posledica. Mislim da se šteti imidžu Srbije kao zapadne zemlje. Istina je da nas kompanije pitaju da li je Srbija pod sekundarnim sankcijama, da li Srbija solidan partner, neko na koga mogu da računaju na duže staze? Jer kompanije ne traže sigurnost, već predvidivost, a ovo unosi dozu nepredvidivosti. Moj savet je da treba da se pridružite Zapadu u implementiranju svih mera i sankcija i tako Srbija ne bi bila izuzetak u regionu".

Prema njegovim rečima Vlada Srbije je jasna povodom navoda o pokušajima ruske privatne plaćeničke grupe Vagner da regrutuje vojnike u Srbiji i treba krivično da ih goni.

"Imamo njihovu rešenost da će to da urade. To je dobro", ocenio je Eksobar i dodao da je loše za bilo koju zemlju da regrutuje plaćenike i da je i u Srbiji to nelegalno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata
Miroslav Lajčak

"Nije bio lak"

20.01.2023. 13:58

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je posle dvosatnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da delegacija koju čine predstavnici EU, SAD, Fracuske, Nemačke i Italije predstavlja važan signal za snažnu posvećenost postizanju sporazuma Kosova i Srbije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve