Vesti
25.10.2022. 13:55
Beta

"Neće biti odlaganja"

Kurti o registarskim tablicama: "Rok za zamenu ostaje isti"

tablice, automobili
Izvor: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u utorak kako neće biti produženja roka za zamenu registarskih tablica uprkos zahtevima SAD i EU da se proces odloži za deset meseci.

Rok za zamenu srpskih tablica u kosovske ističe 31. oktobra.

Kurti je posle Samita o Zapadnom Balkanu rekao je da je u kontaktu sa Kforom, američkim ambasadorom i Stejt departmentom po pitanju registarskih tablica.

"Već smo odložili rok. Umesto 30. septembra, poslednji datum je 31. oktobar kada će svi građani Kosova koji imaju vozila sa zastarelim tablicama moći da ih zamene legitimnim registarskim tablicama. Pozivam sve građane da automobile sa tim tablicama zamene legitimnim. Ogromna većina Srba na Kosovu promenila je registarske tablice", rekao je on.

Prema njegovim rečima, te mere nisu usmerene protiv Srba, već za Srbe, jer "oni ne mogu biti ravnopravni građani na Kosovu ako imaju različite registarske tablice".

"Kada nam partneri daju sugestije, mi ih shvatamo ozbiljno i tretiramo ih sa pažnjom. Stalno sam u kontaktu sa svojim ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije. U saradnji sam sa komandantom Kfora, američkim ambasadorom i Stejt departmentom. Nikada ne želimo da iznenadimo naše saveznike i prijatelje, već zločince. Kosovske lične karte ima 135.000 Srba, tako da se ni u ovom slučaju ne radi o celoj zajednici, već o manjini", kazao je on.

Prema njegovim rečima, negativna kampanja i "krivična dela nasilja poreklom iz Beograda" otežavaju kampanju zamene registarskih tablica.

Prema poslednjim podacima MUP-a Kosova, šest dana pre isteka zamenjeno je samo 17 registarskih tablica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti Albancima: Učestvujte u popisu u Srbiji
Albanci, Albanija

Kosovo

02.10.2022. 08:34

Kurti Albancima: Učestvujte u popisu u Srbiji

Premijer privremenih vlasti na Kosovu, Aljbin Kurti pozvao je video porukom Albance u Srbiji, a posebno u Bujanovcu, Preševu i Medveđi da učestvuju na popisu stanovništva Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve