Vesti
14.08.2021. 14:05
Tanjug

"Velika stvar"

Kovid bolnica u Novom Sadu pri kraju

Kovid bolnica Novi Sad
Izvor: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

U Novom Sadu su u toku završni građevinski radovi na novoj kovid bolnici, koji će, kako je planirano, biti okončani do kraja meseca, a danas ih je obišao i predsednik Aleksandar Vučić.

Otvaranje kovid bolnice na novosadskom Mišeluku, koja se prostire na 19.500 kvadrata, odnosno prijem pacijenata, planirano je za pocetak septembra.

Bolnica će imati 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a kako je planirano, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

kovid bolnica novi sad
Izvor: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Direktorka KCV dr Edita Stokić istakla je da će kovid bolnica u Novom Sadu imati banku krvi, koju dve prethodno izgrađene, u Batajnici i Kruševcu, nemaju, što je, prema njenim rečima izuzetno važno.

Ona je prenela i da su kovid pacijenti u KC Vojvodine smešteni na Infektivnoj klinici, ali da su juče u toj ustanovi prvi put posle dužeg vremena premašili broj slobodnih mesta, pa su pacijente koje su morali da prime na bolničko lečenje, hospitalizovali na Klinici za rehabilitaciju.

"Bili smo prinuđeni da upravo juče otvorimo jednu kovid jedinici na toj klinici", rekla je dr Stokić.

Predsednik Vučić je istakao da je gradnja bolnice veoma važna ne samo za Novi Sad, već i za celu Vojvodinu.

vučić
Izvor: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

"Ništa nismo uradili decenijama, sve je bilo stalo, prestalo da se gradi.. Sada to radimo. Želim vam puno uspeha i što manje pacijenata ovde", rekao je Vučić.

Prema ranijim najavama, gradnja bolnice bi trebalo da košta ukupno 4,15 milijardi dinara, a sredstva su izdvojena iz republičkog budžeta i budžeta Grada Novog Sada, koji je za to opredelio 250 miliona dinara.

Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u našoj zemlji, namenjena za lečenje pacijenata zaraženih virusom korona sa srednjom i teškom kliničkom slikom, počela je da se gradi krajem aprila.

Tada su kamen temeljac položili predsednik Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Bolnica na Mišeluku u potpunosti će biti u funkciji lečenja kovid pacijenata, a po okončanju borbe protiv virusa korona, objekat će biti u sklopu Kliničkog centra Vojvodine, biće pretvoren u Gradsku bolnicu.

U toj bolnici lečiće se Novosađani, ali i žitelji iz cele Vojvodine.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko nedelja počeo da raste broj novozaraženih virusom korona, a samim tim i broj hospitalizovanih.

Virus korona juče je potvrđen kod još 1.072 osobe, od testiranih 11.324 uzorka.

Od posledica zaraze, prema jučerašnjem izveštaju, preminulo je šest osoba, a na respiratorima su 25 pacijenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji 817 novozaraženih
ljudi

Korona presek

15.08.2021. 15:33

U Srbiji 817 novozaraženih

U Srbiji je od poslednjeg preseka potvrđeno 817 novih slučajeva korona virusa od testiranog 7.921 uzorka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve