Vesti
24.05.2024. 15:00
Beta

Kristijan Šmit

"Rezolucija o Srebrenici nije PROTIV srpskog naroda"

Kristijan Šmit EPA 08.09.2023.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pozdravio rezoluciju o uvođenju 11. jula kao Međunarodnog dana promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, izglasanu u četvrtak u UN, i ukazao da ona nije usmerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

"Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonameran" - prenela je njegova sližba OHR.

Po njegovim rečima, odluka o donošenju rezolucije "naglašava značaj priznavanja i odavanja pošte žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice".

Ocenio je da rezoluciju treba posmatrati "kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživelih i sećanja na one koji su ubijeni".

"Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumevanja, umesto da se iskorišćava za uske političke ciljeve" - smatra Šmit.

Visoki predstavnik je sve relevantne faktore u BIH pozvao da "udruže snage da se izgradi poverenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj BiH, kao dela evropske porodice".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve