Vesti
02.02.2023. 09:25
Beta / N1

Kristofer Hil

"Srbija je sve više zainteresovana za saradnju sa EU, ali i SAD"

Srbija i Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da povezanost Srbije sa Rusijom slabi iz dana u dan i da se istovremeno vidi rast interesovanja za saradnju sa EU i veća zainteresovanost za saradnju sa SAD.

Hil je za televiziju N1 rekao da je stav SAD da Srbija treba da se pridruži sankcijama Rusiji, navodeći da nije tačno da Beograd nije uradio ništa, budući da je osudio rusku agresiju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama.

Upitan da li je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom slabija jer nije uvela sankcije Rusiji, Hil je kazao da su to odvojena pitanja.

Naveo je da će "konstruktivan pristup" Beograda evropskom planu za normalizaciju odnosa sa Prištinom uticati u konačnici na brzinu kojom se Srbija približava Zapadu.

"Srbija je već odlučila da se okrene Zapadu i mnogim Srbima je frustrirajuće što proces evrointegracija traje toliko dugo. Nadam se da će rezultat svega ovoga biti mnogo bolji, brži tempo evrointegracija", kazao je Hil.

Upitan zašto je tajan evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Hil je rekao da to "ne bi nazvao tajnom, nego nečim što potpada u tradicionane diplomatske kanale".

"Ako nastojite da se diplomatijom bavite kroz medije, pojaviće se mnogo nesporazuma", kazao je Hil.

Upitan da li bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić "prešao liniju" ako bi otkrio sadržaj predloga na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, Hil je rekao da je to "hipotetičko pitanje" i dodao da je "velika rasprava u parlamentu potrebna".

"Smatram prikladnim da se o tom planu diskutuje u parlamentu, ali ostavljam drugima da odluče šta treba da bude otkriveno, a šta ne", naveo je.

Hil nije direktno odgovorio na pitanje da li sa Zapadom više sarađuje Vučić ili kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Kada bih mislio da bi odgovaranje na to pitanje pomoglo procesu pregovora, odgovorio bih, ali ostaviću to vašoj mašti", kazao je Hil.

Ukazao je da je osnivanje Zajednice srpskih opština glavno pitanje koje se tiče ispunjavanja Briselskog sporazuma.

"Mislim da postoji hitna potreba da se svi slože oko toga i da razumeju da jednom kad nešto prihvatite morate i da ispunite", naveo je Hil.

Upitan da li može da potvrdi saznanja televizije N1 da SAD nemaju razumevanja za imenovanje Aleksandra Vulina na čelo BIA i da će zbog toga zamrznuti saradnju sa tom agencijom, Hil je rekao da neće govoriti javno o bezbednosnim pitanjima i privatnim diplomatskim kontaktima.

"Postoji nekoliko stvari koje SAD shvataju veoma, veoma ozbiljno, a jedna od njih je obaveštajna saradnja. Ali zaustaviću se ovde i ostalo prepustiti vašoj mašti", dodao je Hil.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo šta piše u francusko-nemačkom predlogu sporazuma Kosova i Srbije
1

List "Danas" objavio

22.01.2023. 15:04

Evo šta piše u francusko-nemačkom predlogu sporazuma Kosova i Srbije

Portal beogradskog lista "Danas" objavio je "evropski predlog osnovnog sporazuma Kosova i Srbije" koji je "dobio diplomatskim kanalima", a u kojem piše da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve