Vesti
25.10.2023. 16:25
Beta

Okvir za dalje pregovore

Kosovo prihvatilo novi plan petorke

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Filip Singer

Vlada Kosova je potvrdila da se premijer Aljbin Kurti složio da "novi plan", koji su petorica emisara predstavila prošlog vikenda za sprovođenje Osnovnog sporazuma, bude osnov za dalje diskusije, pored nacrta primene člana 7, koji je EU u utorak identifikovala kao "savremeni evropski predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO)". 

U delegaciji koja je posetila Prištinu i Beograd su bili specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

Kurti će se na marginama samita Evropskog saveta sastati sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i predsednicom Evropske komisije, potvrđeno je iz Vlade Kosova.

"Sastanak će biti nastavak razgovora započetih sa pet emisara tokom njihove posete Prištini 21. oktobra, u kojoj su predložili novi plan koji je uključivao kompletniji paket sveobuhvatne implementacije Osnovnog sporazuma zajedno sa nacrtom predloga za sprovođenje člana 7", kaže se u odgovoru Vlade Kosova za koha.net.

Dodaje se da je Kurti izrazio saglasnost da je novi plan okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama, SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, koji treba da obezbedi snažnu bezbednosnu komponentu, ali i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jedini cilj EU i SAD je da Srbija prizna nezavisno Kosovo"
1

Aleksandar Vučić

22.10.2023. 12:45

"Jedini cilj EU i SAD je da Srbija prizna nezavisno Kosovo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa evropskim i američkim predstavnicima u Beogradu da je razgovor bio "težak", da su "najmoćnije zemlje EU i SAD priznale nezavisnost Kosova", kao i da je u "strateškom smislu njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosova".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve