Vesti
29.06.2023. 17:01
Beta

"Normalizacija odnosa"

Kurti predstavio korake za deeskalaciju situacije na Kosovu

1
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u video obraćanju građanima Kosova kao odgovor na događaje na severu Kosova izjavio da je deeskalacija situacije i normalizacija odnosa izvodljiva i da za to postoji njegova spremnost.

On je rekao da je tokom sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost predložio korake kako treba da se ostvari deeskalacija situacije na severu Kosova.

"Republika Kosovo je spremna da doprinese deeskalaciji. Verujemo da se hitno mora preduzeti akcija ka ovom cilju, i željni smo i spremni da se posvetimo konkretnim koracima koji podržavaju ciljeve deeskalacije i stabilnosti u regionu", kazao je Kurti.

On je pomenuo da su neophodni koraci na koje je Kosovo spremno da ostvari i kao prvo pomenuo smanjenje prisustva Kosovske policije u opštinskim zgradama i njihovoj okolini, postepeno i proporcionalno sa smanjenjem nasilja.

Sledeći korak bi prema njemu bio puni pristup sudskim procesima počinilaca nasilja i praćenje procesa od strane EULEKS-a i zainteresovanih NVO za ljudska prava.

Takođe je izrazio spremnost da se proces prevremenih izbora za gradonačelnike opština sa srpskom većinom pokrenu peticijom za opoziv koju podržava najmanje 20 odsto biračkog tela, kako je predviđeno kosovskim zakonodavstvom.

Nakon potvrde da su ispunjeni uslovi za povlačenje, predsednica proglašava datum održavanja.

Četvorica gradonačelnika će biti upućena da predaju svoja ovlašćenja novim gradonačelnicima nakon sertifikacije od strane CIK-a u skladu sa kosovskim zakonodavstvom.

Dodao je da od Srbije očekuju kao prvo povlačenje nasilnih demonstranata iz opštinskih zgrada i njihove okoline.

Posvećenost saradnji u pritvoru i sudskim postupcima počinilaca na strani Kosova, uz praćenje od strane EULEKS-a i pune garancije za pravično suđenje.

Treće je da smanjenje pripravnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih kretanja trupa, uklanjanje 48 isturenih operativnih baza koje se nalaze duž granice.

Kao četvrto prema Kurtiu od Srbije se očekuje da ne treba da ometa ili utiče na pravo građana srpske pripadnosti i svih političkih partija da slobodno, bez ikakvog zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja, učestvuju u procesu lokalnih izbora na Kosovu.

"Obe strane, Kosovo i Srbija, obavezuju se da će u potpunosti poštovati pravila Zajedničkog regionalnog tržišta iz Berlinskog procesa i usklađenost sa pravnim tekovinama EU za regionalnu slobodnu trgovinu u skladu sa postignutim sporazumima. U zaključku, želimo da ponovimo našu posvećenost intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, uravnoteženu i korektnu implementaciju Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju", kazao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovska policija zaustavila sina predsednika Srbije
1

Sporna poruka na majici

28.06.2023. 20:15

Kosovska policija zaustavila sina predsednika Srbije

Sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo Vučić zaustavljen je tokom današneg boravka na Kosovu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve