Vesti
26.01.2021. 13:33
Tanjug

KURTI: Sa Bajdenom će biti drugačije

w_55907063.jpg

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da je američki predsednik Džo Bajden dobro upoznat sa istorijom Kosova i Zapadnog Balkana, za razliku od prethodne administracije SAD.

"Znam da su u politici finansije veoma važne, ali i istorija takođe. Bojim se da je prethodna administracija dala veću težinu finansijama nego istoriji", rekao je Kurti i dodao da je u debatama sa bivšim američkim izaslanikom Ričardom Grenelom bilo teško.

U intervjuu za portal Ljajmi, Kurti je ocenio da je Grenel žurio i bio usredsređen na finansijska pitanja, a izrazio je uverenje da će sa predsednikom Bajdenom i državnim sekretarom Antonijem Blinkenom stvari biti drugačije, prenosi Kosovo Online.

Povezane vesti - HARADINAJ: Ići ćemo na referendum za ujedinjenje s Albaniom

Kada je reč o sporazumu 4. septembra prošle godine o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, Kurti je rekao da mu se "sviđa deo o priznanju Kosova od strane Izraela i ukazao da je saradnja između SAD i EU oko Zapadnog Balkana važna".

EPA-EFE/STRINGER EPA-EFE/STRINGER

Lider Samoopredeljenja je rekao da je sadržaj sporazuma između Kosova i Srbije važniji od roka ili brzine kojim je postignut.

"Ne bismo trebali da razgovaramo o mapama sa ovom starom idejom razmene teritorija. Trebalo bi razgovarati o ljudima, građanima i zajednicama, a ne o političarima koje bi trebalo da spasimo", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je Evropska unija zanemarila region, posebno KiM, koje nije ni uključeno u režim bezviznog putovanja.

Povezane vesti - HARADINAJ: Ako Beograd prizna Kosovo, nema referenduma

Podvlačeći da je sudbina regiona u EU, on je ponovio svoju ideju da Evropska unija treba da organizuje "mini Maršalov plan" za šest zemalja Zapadnog Balkana, po uzoru na američki fond posle Drugog svetskog rata.

Kurti je rekao da je optimista da će se, ako se KiM i Srbija ozbiljno i iskreno uključe u razgovore, postići dogovor i ocenio da je zbog Rusije i Kine teško predvideti članstvo  Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve