Vesti
28.03.2022. 16:05
R.E./RTS

Rusija-Ukrajina

Lavrov o tome da li je Beograd dobro mesto za pregovore

Sergej Lavrov
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebalo da bude dobro pripremljen.

Lavrov je u razgovoru sa četiri srpska medija, uključujući i RTS, rekao da bi sastanak Putina i Zelenskog razgovora radi bio kontraproduktivan.

"Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno", kazao je Lavrov.
 

Podsetio je da se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju u utorak u Istanbulu.

"Mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila", kazao je Lavrov.

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mesto za pregovore, Lavrov je naveo da je prestonica Srbije sa svojm statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima".

"Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To održava geografsku tačku gde su se podudarile mogućnosti obe zemlje. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd", naveo je šef diplomatije Ruske Federacije.
 

Cilj sankcija obuzdavanje Rusije na strateškom planu

Minsitar spoljnih poslova Rusije rekao je da Moskva primećuje pritisak koji se vrši na balkanske zemlje i Srbiju da se priključe sankcijama Ruskoj Federaciji i ocenjuje da je cilj tih sankcija da se "obuzda Rusija na strateškom planu".

"Vidimo da se vrši pritisak u okviru antiruske kampanje koji zapadni političari nazivaju totalni rat protiv Rusije. To nije počelo sada, to nema ništa zajedničko sa ekonomskim vrednostima, to je u cilju nastavka pritiska na Rusiju", kazao je Lavrov.
 

Ističe da su sada sankcije proširene na sve sfere - ekonomske, kulturne, humanitarne delatnosti i dodaje da je o tome govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno kada je, naglašava, podvukao da će se Srbija rukovoditi svojim interesima.

Sergej Lavrov
Izvor: AFP POOL / KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Lavrov kaže da i u EU ima zemalja koje imaju isti stav kao Srbija i navodi u tom smislu Mađarsku.

Što se tiče sankcija, kako navodi, zapad će uvek naći povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu.

"Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču", kaže Lavrov.
 

Kako kaže, Brisel pokušava da potčini sve sebi, sve zemlje, da sve norme koncentrišu u sedištu EU i da oduzme zemljama članicama veliki broj koraka koje mogu da preuzimaju samostalno.

"SAD i EU odgovara ta agresivna antiruska linija. Vidimo pokušaj na Balkan i u drugim regionima sveta da SAD nametnu svoju hegemoniju. Nije toliko veliki broj zemalja na evropskom kontinentu koji mogu sebe smatrati suverenim i samostalnim. Oni koji ne žele da zbog svojih nacionalnih interesa se priključe sankcijama, imaju puno pravo da se naziva samostalnom državom bez obzira na dimenzije", kazao je Lavrov.

Glasine o Putinu i Šojguju potpuna glupost

Glasine o lošem zdravlju ruskog predsednika Vladimira Putina i o navodnom nestanku ministra odbrane Sergeja Šojgua su gluposti koje šire ukrajinske službe, tvrdi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"To su gluposti koje šire specijalne službe UKrajine, ali i neoliberali iz Rusije koje se nalaze u inostranstvu i kojima daju papire sa uputstvima šta treba da govore tog dana", rekao je Lavrov.
 

Ističe da su svi živi,zdravi i da rade.

"Svakodnevno se to može videti preko televizije i društvenih mreža. Cela vlada i predsednik rade na očuvanju interesa Rusije", podvukao je Lavrov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg poslao pismo Lavrovu
Stoltenberg

Povodom dijaloga

19.02.2022. 11:01

Stoltenberg poslao pismo Lavrovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je poslao pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da se uključi u dijalog u okviru Saveta NATO-Rusija kako bi se sprečio sukob u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve