Vesti
17.08.2021. 22:38
Tanjug

Zvanična poseta

Liban zahvaljuje Srbiji: Stigle vakcine, hrana, podrška

Bejrut
Izvor: Dragana Todorović

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Bejrutu, gde boravi u zvaničnoj poseti Libanu, da su zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost Srbiji na nesebičnoj pomoći i donaciji vakcina toj zemlji.

Selaković je u Bejrutu uručio 20.000 doza vakcina Sputnjik V protiv virusa korona, prvi deo pomoći od 40.000 vakcina koje je Srbija poklonila Libanu.

''Prvog dana moje zvanične posete Libanu, u ime Vlade Srbije i Republike Srbije uručili smo našim libanskim prijateljima donaciju prvih 20.000 doza vakcine Sputnjik V protiv Kovida-19“, rekao je Selaković, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Donaciju vakcina je primila zamenica premijera, ministarka odbrane i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Libana Zejna Akar, koja je izrazila zahvalnost na donaciji, i upoznala šefa srpske diplomatije sa epidemiološkom situacijom u toj bliskoistocnoj zemlji.

Selaković se prvog dana zvanične posete Libanu odvojeno sastao i s predsednikom Libana Mišelom Aunom i premijerom Hasanom Dijabom.

Šef srpske diplomatije je preneo da su na svim sastancima zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Republici Srbiji i njenim građanima na nesebičnoj pomoći i donaciji vakcina, ali i na donetoj odluci o donaciji 45 tona prehrambenih proizvoda narodu Libana.

''Narod Libana se nalazi u ne tako jednostavnoj, već u prilično izazovnoj situaciji, jednoj od najtežih od nastanka Republike Liban“, naveo je ministar.

Selakovic je istakao da je na sastancima bilo reči i o drugim vrstama pomoći koje bi Srbija eventualno mogla da pruži prijateljskom Libanu, kao i o različitim vidovima poboljšanja bilateralne saradnje, ne samo na polju saradnje dva ministarstva spoljnih poslova već naročito na polju ekonomije.

''Razgovarali smo o svemu onome što bi moglo da posluži narodu Libana i Republici Liban od srpskih iskustava, a na planu njihovog ekonomskog oporavka za kojim ova zemlja i te kako žudi'', kazao je Selaković.

On je rekao da su zvaničnici Libana iskazali snažnu i principijelnu podršku stavovima Srbije po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i podršku nastavku dijaloga u traženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

Šef srpske diplomatije boraviće i sutra u zvaničnoj poseti Libanskoj Republici, a sastaće se, između ostalih, sa komandantom UNIFIL-a, general-majorom Stefanom Del Kolom, i posetiti pripadnike Vojske Srbije u misiji UN u Libanu.

Pogledajte fotografije iz Libana: 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nezaboravno muzičko putovanje kroz rimske hramove
Balbek, Liban, hram, iskopine

Festival Balbek

08.07.2021. 21:40

Nezaboravno muzičko putovanje kroz rimske hramove

Balbek u Libanu je mesto čarobno samo po sebi. Ostaci rimskih hramova, naročito svetilište Jupitera koje je jedno od najvećih sakralnih građevina tog doba, ostavljaju bez daha. Još kada im se doda muzika onda je to događaj za pamćenje.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve