LJAJIĆ: Ne postoji osnov za raskid saradnje sa Huawei

LJAJIĆ: Ne postoji osnov za raskid saradnje sa Huawei

Foto: Oksana Toskić


Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida dosadašnji nivo saradnje sa Huawei, kaže za Radio Slobodna Evropa ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić, povodom restrikcija koje je američka kompanija Google uvela kineskoj kompaniji Huawei.

“Mi ne želimo da budemo kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija. Ovde se radi o sukobu dva giganta“, kaže Ljajić za Slobodnu Evropu.

On dodaje da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa tom kineskom kompanijom.

“Do kraja iduće godine 750 hiljada domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa Huawei, vrednog 150 miliona evra“, ističe Ljajić.

Ministar napominje i da je Huawei bio “korektan partner”, te da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.

“Mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi imaju slične ugovore, rade sa Huawei i ne nameravaju da to prekinu, s obzirom na to da je on u ovom trenutku najveći snabdevač telekomunikacionom opremom u svetu“, navodi Ljajić.

Nemačka je, kako piše RSE, najavila donošenje specijalnog zakona kojim bi se osigurala da Huawei neće predati podatke kineskoj državi, pre nego što dozvoli tom proizvođaču telekomunikacione opreme da učestvuje u gradnji 5G (pete generacije) mobilne mreže. Upitan da li je Srbija razmatrala donošenje sličnih mera kojima bi se regulisalo poslovanje Huawei, Ljajić je odgovario da se to u ovom trenutku ne razmatra.

“U ovom trenutku to nije opcija, niti ima potrebe za donošenjem bilo kakvog posebnog zakona. Postoji čitav niz zakona i imamo pravni osnov ukoliko je potrebno da se na bilo koji način zaštitimo. Mislim i da to velike telekomunikacione mreže u Evropi više čine da umire vlastitu javnost”, kaže Ljajić.

Povodom optužbi SAD o navodnim prisluškivanjima Huawei i prenošenju osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić ističe da takvih bezbednosnih pretnji u Srbiji nije bilo.

“Bezbednosnih pretnji nije bilo. Ukoliko ih u perspektivi bude, institucije će adekvatno reagovati. Za sad nema nikakve potrebe da se od toga pravi slučaj, pre nego što se na tom planu bilo šta desilo”, smatra ministar telekomunikacija.

Američki Gugl suspendovao je licencu kompaniji Huawei, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je u četvrtak Trampova administracija stavila Huawei na crnu listu kompanija. Nakon toga, reagovala je i Kina, zapretivši da će se osvetiti zbog američkih sankcija i ograničavanja međunarodne trgovine kineskog tehnološkog giganta Huawei. Portparol ministarstva inostranih poslova Lu Kang izjavio je da se Peking protivi zemljama koje nameću jednostrane sankcije kineskim kompanijama i da će preduzeti adekvatne mere.

Najnoviji potez će, kako se procenjuje, drastično bi otežati poslovanje Huawei na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar