Vesti
24.01.2024. 11:15
14:06
R. E.

Kineski tržni centar

Lokalizovan požar, ali je vazduh zagađen, NOSITE MASKE (VIDEO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Sasa Dzambic

Nakon četiri sata borbe sa požarom, vatrogasci su uspeli da lokalizuju požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu.

U požaru koji je izbio u središnjem delu tržnog centra jutros oko sedam časova nije bilo nastradalih i povređenih.

U gašenju požara u Ulici Jurija Gagarina učestvuje 76 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila dok su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije sa tri helikoptera u 37 naleta izbacili ukupno 71 tonu vode.

Po navodima MUP-a, u toku je dogašivanje požara, a na terenu je i ekipa Hitne pomoći. 

Uzrok požara nije poznat, a biće otkriven nakon što nadležne ekipe obave uviđaj.

Požar je doveo do dodatnog zagađenja vazduha u zoni oko Kineskog tržnog centra, ali i na širem delu grada. 

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je , kako prenosi RTS, da je u periodu od 7 do 8 časova, kada je buktao požar, zabeležen porast koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima AMS Novi Beograd-Omladinskih brigada, AMS Zemun-Tošin Bunar i AMS Zemun-Ugrinovačka.

U periodu od 8 do 9 časova zabeležen je blagi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija na tim mernim stanicama, dok su koncentracije zagađujućih materija blago povišene na mernim mestima AMS Ada Marina, AMS Ada Petlja i AMS Banovo brdo.

Prema podacima sa portala Beoeko vazduh je zagađen na ovim lokacijama, što znači da se zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka je da građani ostanu u zatvorenim prostorijama dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Oni koji moraju da napuste objekte trebalo bi da nose maske.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekspres (@ekspres_nedeljnik)

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve